Salam,
pertama kali buat fuuit tart adalaha masa belajar bakeri pastry dan kek dengan chef sazali ismail suatu ketika dulu. Kemudian, ada juga makan di hotel bila ada event. Sedap tart ni, 1 tak cukup, pasti mau lagi.
Resepi:
Tart Shell:
150 gm tepung gandum
25 gm gula aising
70 gm mentega
1 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla
Bahan kastard:
1 cawan susu segar
11/2 sudu besar tepung kastad
11/2 sudu besar gula halus
1 camca teh esen vanila
1 camca besar mentega
Bahan lain:
Buah-buahan segar
apricot gel
coklat masakan
Cara membuat kulit tart:
1) Campurkan tepung, gula, mentega.
2) Masukkan telur dan esen vanilla.
3) Buat sehingga menjadi doh.
4) Letak di acuan tart dan bakar.
Cara membuat kastard:
Masak kesemua bahan di periuk dengan api yang sederhana.
Sehingga pekat.
Fresh Fruit:
Potong buah
susun ikut kreativiti
(sebelum letak kastard, sapu chocolate masakan di dalam kulit tart agat kulit tart tidak lemau terkena buah)
sapu jem aprikot agar buah berkilat dan tahan.