Saturday, December 24, 2016

Hadapi Ujian Hidup Dengan Tenang

Sudah dua malam anak sulung & kedua saya demam. Bila anak demam, saya tidak boleh tidur lena. Dalam keadaan sebegitu, lepas uruskan anak-anak yang manja bila sakit, saya buka laptop. Konon mahu menulis, tapi tiada idea. Mahu membaca, kompom tertidur. 
.
Lalu, saya membuka blog yang sudah lama tidak dibuka. Last update entry 17/6/2015. Blog ini saya bangunkan pada tahun 2009 lagi, ketika itu saya mula jadikan menulis sebagai terapi diri. Mujur password tidak lupa. 
.
Jadi, saya mengemaskini dan menjalankan aktiviti penyelenggaraan pada blog ini malam tadi. 
.
Saya teringat pesan Tuan Sheikh Faisal Sheikh Mansor (Setiausaha Kehormat MAPOBA, Malaysia Book Publisher Association) ketika Konvensyen Penulisan pada 17/12/2016 di Wisma Sejarah Kuala Lumpur, penulis kena ada inisiatif sendiri. Kena berani bersuara, berani untuk berbicara tentang 'content' penulis. Kena 'stand strong'. 

MENGAPA AKU MENULIS?

Jika dulu saya menulis apa sahaja yang terfikir untuk tulis dalam blog ini. Namun, selepas ini saya ingin lebih fokus dan spesifik kepada content saya iaitu:
-Ujian Hidup
-Ketenangan
-Penyakit mental (Schizophrenia, Depression, Kemurungan)
-Penyembuhan jiwa, Mind Therapy
-Hijrah Mindset
Saya memilih content ini kerana sedar tidak sedar saya telah menekuni bidang ini secara tidak langsung sejak saya berusia 11 tahun, iaitu sejak ibu saya disahkan menghidapi 'Schizophrenia'. Sebab itu saya begitu ghairah menimba ilmu dengan membaca dan hadir seminar dari dulu, kini dan selamanya. InsyaAllah.
.
Kini, masanya untuk saya berkongsi, selain saya telah banyak berkongsi dalam buku saya '7 Rahsia Tenang Menghadapi Ujian Hidup'. Jika saya tidak berkongsi, saya rasa berdosa kerana penyakit dan ujian itu, Allah yang beri. Kita kena terima dengan penuh Redha.
Selamat Membaca !!
Last but not least,

'I Love Someone With Schizophrenia'

Write from the heart
Farrawati Sabli


2 buah buku '7 Rahsia Tenang Menghadapi Ujian Hidup' telah diserahkan kepada Timbalan Pengarah Hospital Mesra Bukit Padang pada 12 Oktober 2016. Boleh dapatkan di Perpustakaan hospital berkenaan untuk bacaan.


Buku '7 Rahsia Tenang Menghadapi Ujian Hidup' juga ada diserahkan ke MENTARI, Kota Kinabalu sebagai bahan bacaan percuma di sana.


Apa Kata Mereka??
Bagi anda yang berminat memiliki buku ini, email di farrawatisabli@gmail.com
Serta berhubung terus kepada saya di Facebook Penulis '7 Rahsia Tenang Menghadapi Ujian Hidup'