Saturday, January 30, 2010

Songom Setemu-temu

Entry kali ni, izinkan saya menulis dalam bahasa ibunda, Bajau Sama...dengan izin, dipersilakan......

Songom tu (30/1/2010), songom setemu-temu banga denakan endiam dikau majlis ta Dewan Masyarakat Kota Belud yang nianjur oleh Persatuan Sama Sabah (PSS), pengerusi ni Tuan Abdullah Sibil. Iko pan banga denakan Sama lua Kota Belud, Tuaran dan Kota Marudu teko untuk memeriahkan majlis. Majlis dirasmikan oleh YB Abdul Rahman Dahlan, Ahli Parliman Kota Belud. Antara persembahan yang un songom ae, runsai, ngait biola, nyanyian sama lua artis tempatan (Dino, Rablin Noorbin, Nurul Fadzillah Noordin) engko Tinggayun anak sama. Majlis yang julung2 kali binuat tu makai konsep Sama. Dari segi makanan, masakan2 sama pan jadi menu dokon ding ampap, sambal suka, ding liking engko yang paling menarik mangan ta duun saging. Idea yang pinelua oleh mbo presiden tu sukup alab supaya bangan belia dan peranak bau tko menghayati kebudayaan sama sekali gus mencintai bahasa ibunda ini.

Ai terakhir, un pala hadiah untuk penonton2 bertuah iaitu Dela Mayun engko Dendo Lanji. Untuk Dela Mayun, Pa Gato ai kule..Ai sab untuk Dendo Lanji, aku pala kule..nia sangka pan pakaian jubah ku songom tu ai menarik hati juri.

dendo lanji
~fs~

Thursday, January 28, 2010

kenapa MOGOK??

Di pagi Jumaat yang penuh berkat ni, blogwalking..tetiba pla jumpa isu ni dr blog seseorang..aku pun mula lah copy and paste sebab tajuknya yang sangat menarik..


IBU BAPA MOGOK TIDAK MEMBENARKAN ANAK-ANAK KE SEKOLAH


Macam-macam perkara yang berlaku dalam dunia pendidikan ini. Kalau dulu anak-anaklah yang mogok tidak mahu ke sekolah tetapi sekarang ibu bapa pula yang mogok tidak membenarkan anak mereka ke sekolah. Saya memandang perkara ini dari sudut yang positif bahawa kemungkinan guru besar tersebut sudah melakukan sesuatu yang terbaik sehinggakan ibu bapa terlalu sayang kepadanya dan merasakan kehilangan apabila dia tidak lagi berkhidmat di sekolah anak mereka. Apakah yang dilakukan dan bagaimana dia melakukan sehinga nampak sangat kuasa pengaruhnya kepada ibu bapa di sekolah tersebut perlulah kita selidiki dan pelajari. Syabas dan tahniah buat Cikgu Sabli Nanti kerana anda telah membuka mata masyarakat bahawa betapa besarnya peranan seorang guru di sekolah. Buat guru-guru yang lain saya mengajak untuk berfikir sejenak adakah perkara yang sama akan dilakukan oleh ibu bapa kepada kita apabila kita bertukar dari sekolah sekarang samada disebabkan kenaikan pangkat, berpindah ke sekolah lain atau pulang ke negeri sendiri.



Bagaimanapun, masalah mogok ini telah berjaya diselesaikan selepas hampir sebulan murid2 di sekolah berkenaan dilarang bersekolah oleh Ibu Bapa mereka.

Petikan daripada Berita Harian Sabah&Sarawak pada 12 April 2009:


Jabatan Pelajaran Sabah akan mempertimbang syarat PIBG agar Sabli dijadikan penasihat sekolah dan dibenarkan memantau untuk membantu meningkatkan prestasi sekolah sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan," katanya.Sementara itu, Pegawai Pelajaran Daerah Kota Belud Abdul Bahkrin Mohd Yusof menyambut baik kesediaan ibu bapa bekerjasama, sekaligus menyedari kepentingan ilmu pendidikan. Beliau turut memaklumkan bahawa Sabli akan diberi peranan untuk membantu sekolah kebangsaan Pulau Mantanani meskipun tidak lagi bertugas di sekolah itu. "Sesungguhnya mereka faham bahawa tiada yang boleh mengubah kemiskinan keluarga selain kecemerlangan anak-anak dalam mengecapi ilmu pendidikan," katanya..

Sama-samalah kita mengambil iktibar daripada kisah ini..



Very Proud Of You
I Love You...Dad...!!
~fs~


'

Tuesday, January 26, 2010

Memory 3 Jam..!!

Biasanya aku balik ke KK pagi hari Isnin..semlm celebrate bufday Fatin..tdur dlm pukul 12...pagi2 pula kena balik awal then trus hantar Fatin ke Jeselton pukul 1pm..sempat la juga round2 CP jap, makan Pizza lagi..
Mlm, ada lagi pula celebrate party, ni mo buat surprise party kunun..lepas dari kerja trus ke giant 1Borneo with Za n Nisah..senarai barang2 suda ada..

-daging cincang
-Prego
-cendawan butang
-chicken wing
-dll

SPAGETTI..!!!

Tung Tang Tung Tang..di dapur...siap masak pukul 9pm..bersiap ke IBTP..lokasi tepat untuk buat surprise party, siap bawa tikar..mcm mo berpiknik pula di mlm hari..cadangan aku untuk sambut di tepi2 pantai ditolak bulat2 dan 4segi..hahaha..atas unsur2 keselamatan ba..

ok, Jom msg bufday boy tu....

Lin: K'own, kat mana? nak pegi IBTP ni..charger laptop tertinggal..takder kunci..
K'own:dgr manifesto budak2 ni..kat kg ab, pnting sangat ker?ok, tunggu kat situ..

kami..horreeyy...surprise party kita menjadi..cepat2..set up meja..n everything...

K'own:ada meeting tergempar la..jap er..susah nak kluar ni..tunggu satt..(dia ni Felo kg AB, bz skit musim2 mengundi ni..)

ok ba kalau ko...tapi tunggu punya tunggu, tak juga muncul2..perut berkeroncong..mkn ja la chicken wing ni dulu..

K'own:tunggu er, sorry sgt2..tak tau pla meeting ni lama..apa kata korang dtg cni amik kunci ni..
Kmi:takper, kami tunggu

3 jam berlalu...................aku, zzzzzzzzzzz.......di meja..........
12.30am........pintu bilik pengindeksan dibuka....

SURPRISE....!!! tapi semua muka dah layu......lawak pun tidak keluar...
Itu la MEMORY 3 JAM kami di Hari Jadi K'own....(26/1/2010)
akan diingat selamanya....


sahabat
~fs~

happy birthday Atin (24/01/1989)

Tetiba pula Fatin balik dr Labuan ari ahad tu..apa kes ni??oo...rupanya dia bufday (pura2 nda ingat ba, nanti dia tagih hadiah bear besar ni..)^__^
apapun, Happy Birthday my sweet sister, 21th..tua suda, jan harap la mo bermanja2 ngan aku lagi..walau macamana pun, sebagai kakak yang prihatin terhadap adik kesayangan ni, aku bagi juga Laptop Mini ACER ngan kamus BESTA tu...huargghh....
Tidak apa, yg penting dia dapat blajar bagus2 sana...kekalkan kecemerlangan dalam subjek2 major tu..ingat, jaga pointer..



kakak ko ba ni
~fs~

Samrah Mentari..PULANG..!!

KEPULANGAN....

dinanti...
24/01/2010


Keluarga yg lain di kampung juga sudah sibuk buat BBQ..
Ila..CONGRATULATION...!!

~fs~

Saturday, January 23, 2010

Samrah Mentari, Tempat ke-3

23/1/2010, Pertandingan Akhir Bintang Irama 1Malaysia 2010 yang disiarkan secara langsung dari Auditorium Perdana Angkasapuri di sini, malam tadi. Pemenang tempat ketiga, Nurul Fadzilah Noordin (Sabah), 25, menyampaikan lagu Samrah Mentari dan menerima wang tunai RM6,000.


Tahniah Ila, anak jati Kg Taun Gusi, Kota Belud. Adik sepupuku yang berbakat besar dalam bidang seni. Dengan kemenangan ini, ternyata semangat Ila tidak pernah pudar kerana baru saja bapanya Noordin Hj Nanti kembali ke Rahmatullah 14 hari lepas. Arwah bapanya yang menjadi pendokong utama untuk Ila terus maju dalam bidang nyanyian. Teruskan perjuangan Ila..!!

Menitis air mata kerana GEMBIRA, menitis juga air mata kerana SEDIH,
Pada setiap bilah2 air mata, ku panjatkan kesyukuran kepadaNya,

amin

~fs~

Thursday, January 21, 2010

Today In History (10.01.2010)

10.01.2010
1.34pm

Sepupuku, yang sudah lama berhijrah ke KL menghantar SMS kepadaku,


Wan: Farra, alhamdulillah..Janet sudah selamat bersalin anak perempuan seberat 3.6kg...
aku : alhamdulillah, mesti Danish gembira...aku pun tumpang gembira..macam muka siapa??waa...beratnya baby tu..
Wan: Tidak dapat bersalin normal, pembedahan..
aku: iya..??nda apa..yang penting semuanya selamat..
bla..bla..bla...

Sukar untuk menggambarkan kegembiraan kelahiran baru dalam keluarga ini, Danishyazrina Dzulirwan..


10.01.2010
6.45 pm

Mendapat panggilan daripada bapa..

Bapa: Farra, datang ke hospital sekarang..Paci Din mu dikejarkan ke hospital
Farra: Ok bapa..

Tanpa berkata apa2, aku menghidupkan engin kereta dan ke hospital bersama mama..tiba di sana, ramai ahli keluarga berkumpul..aku terus masuk ke Wad Kecemasan melihat keadaan paciku..ku lihat, Doktor dan nurse bertungkus lumus memberikan bantuan oksigen kepada paciku..dalam hampir 15 minit, bunyi mesin jantung dan nadi ku lihat semakin slow..dan Doktor pun memberitahu kami semua, "Dia tidak dapat diselamatkan, serangan jantung"

Ya Allah, suasana sedih dan pilu..sukar untuk digambarkan...
Baru saja berjalan bersama2 paci ke majlis pertunangan Nando Madlan pagi tu..
Paciku NOORDIN HJ NANTI (3/1/1949-10/1/2010), 61 thn, telah kembali ke rahmatullah pada pukul 7pm di Wad Kecemasan Kota Belud, semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..al-fatihah..(dlm gmbr, arwah di tengah2 berbaju putih)


Komen2 dr FB yang dicopy:

Buchee
:alfatihah bt pacik :(
Idris Nanti:tuk ank2 buah smua..stiap yg hidup pasti akan mati,doa bnyk2 tuk arwah pcik..k
Bainor Maksud:((..menitis air mata tgo gambr arwh pacik..
Hafsyam Noordin:tiada sda yg slalu bmain dgn bdk2....mdh-mdhn arwah bapa d tmptkn bersama org2 beriman....
Farra:kita sayang kepadanya, tetapi Tuhan lebih menyayanginya..terima ujian ini dengan hati yang tenang,terima qada dan qadar Tuhan,banyakkan bersabar dan muhasabah diri..
Diana Wong:kami sekeluarga jga ingin mengucapkan takziah kpd semua keluarganya dn mendoakan agar arwah d tempatkan bersama org2 yg beriman Al-Fatihah.......dan kenangan bersamanya akan di ingat selamanya
Marina Ajad:takziah utk keluarga arwah,semoga arwah dicucuri rahmat& ditempatkan bersama orang yang beriman.Amin
Dziauddin Sabli:AL-FATIHAH buat arwah pck trsyg....setiap prtemuan pasti ada perpisahan......smoga roh pck akn d tempatkn d kalangan org2 soleh dan sntiasa tenang mghadapi sgala ujian2 ALLAH SWT..amin
Nurul Fadzillah Noordin:al-fatihah tdk putus2 dihadiahkan setiap hari buat arwah bapa yg sntiasa dirindui..tiap hari masa di rumah sy tanya mck2 di rumah klu arwah ada dtg melawat ke rumah..tiap hari sy memanggilo namanya sbb sy yakin dia ada dekat sy..
Norajah Mimi:bersabarlah wahai adikku...arwah setiasa dekat dengan kita sampai bila2 selagi kita ingat dan selalu menghadiakn al-fatihah kepadanya....mudah2han arwah lebih tenang di sana...al-fatihah........
Farra:bersabar adikku ila, sebaik2nya, syukur dan sabar perlu berjalan seiring. Syukur adalah hasil kesabaran. Orang yg sentiasa bersabar,memiliki tahap kesyukuran yang tinggi juga..tenangkan hati..hidup perlu diteruskn..
Masturah Nanti:teringat satu mlm tu dia ajak minum2 diumah,babu' lewat sket ja dia dah muncul diumah saling...seolah2 tidak mahu lgsung masa utk bersama2 kami terbuang....krm salam utk semua di sana.
Idris Nanti:air mata yg mengalir 2 kerana kta syg dgn arwah yg bru tinggalkn kta...Tuhan lg syg dgn dia yg tingl kna teruskn kehidupan...sabar adik2 ku.anak2 buah semua..
Zainorain Makbul:pada bilah2 airmata...titis demi titis,..perlahan...Al-fatihah ku persembahkan!..kerana kebesaraNYA!
Nurul Firdah Noordin:Al-Fatihah untuk ayahanda tercinta,kenangan bersama selama 28 tahun terpahat selamanya
Noorhafizah Hanjan: Al-Fatihah buat arwah pa' din..
Affendy Hajad:Sepanjang hidupnya yg saya kenali beliau adalah sorg yg amat baik dan mudah mesra dgn sesiapa saja... Marilah kita berdoalah semoga roh allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama2 org2 yg beriman, AL-FATIHAH....
Amisa Othman:AL-FATIHAH....semoga roh allayarham pak Din bersama org beriman...AMIN

Hafsyam Noordin:

Al-fatihah buat ayahanda....pengorbanan membesarkan kmi adik-beradik,menyekolahkan
kmi,tiada apa yg dpt mmbalasnya...hanya doa kmi utk ayahanda.....smoga kerinduan kmi akan trubat sdikit dgn doa......

Al-Fatihah....

TODAY IN HISTORY: Kelahiran Dan Kematian..

~fs~





















2010

Salam Semua..

Sudah lama rasanya blog ini tidak terupdate..bukan lupa, bukan tidak ingat tetapi..mood, rasa, problem, masa dan sebagainya membuatkan aku tidak dapat menulis apa2 dlm blog ini..
Sudah masuk 22 hari kita berada di tahun baru 2010..dengan tekad baru, azam baru dan semangat baru..Insyaallah, tahun ini tidak akan dipersia2kan...

Tahun baru..

Apa yang Baru untuk aku??

1) Mini Laptop ACER..senang dibawa kemana2..love it..laptop lama yg sebenarnya masih baru till now, masih di pusat service dkt jln lintas..tu yang buat tensen menjelang tahun baru hari tu, hmpir 2 minggu hidup ni kosong tanpa laptop..tanpa FB..tanpa online..bayangkan...(nasib baik awl2 thun ni dpt bonus ASB..tettt..!!

2) Bilik baru dan Rumah Baru..aku sudah tinggal semula di Kolej Kediaman KF, dapat pula bilik sorang2...mana nda aku bersemangat menghias bilik aku tu..habis kapet bambu mama aku angkut untuk menghiasi bilik..byk juga la kena beli baru..
-kipas
-heater
-brg2 di Kedai RM2 (penyapu,mop,baldi dll)


3)Ni yang paling siok..baru beli kemarin di Karamunsing...tanaaaa...(PENIMBANG BERAT BADAN DIGITAL)...sebab kunun tahun ni mo amalkan gaya hidup yang sihat..diettt...adalah target penurunan tu, shhh...mana ble kamurang tahu..

4) Yang paling baru antara yang baru adalah:

Misi dan Visi hidupku haruslah dipertingkatkan..

-To Live
-To Learn
-To Love
-To Leave of Legacy

Untuk itu, apapun yang kita buat kena perpandukan prinsip dan ada matlamat..Do the RIGHT thing, for the RIGHT reason, in the RIGHT way..ringkasnya, WHAT u do?? WHY u do it??HOW could u achieve it??

(cuba baca First Things First, Stephen R. Covey, memang aku nda pandai boring2 baca tu buku..)

5) Blog baru ada juga dilancarkan di tahun ini..(http://farrasabli.wordpress.com) yang bertajuk First Thing First..baru betul lagi..belum ada isu yang menarik, tambahan pula belum pandai touch up tu blog..apa2pun..this blog still alive baa..

ok..renung-renung kan...timbang-timbangkan...semoga berjaya..!!

~fs~