Saturday, October 31, 2009

Tahniah..SABAH johan lagi..!!

30 Oktober 2009. Sekali lagi Kumpulan Nasyid dari Sabah menjadi johan pada Festival Nasyid Kebangsaan 2009 yang telah diadakan semalam di Dewan PICC, Putrajaya Kuala Lumpur.Kumpulan Nasyid Kategori Moden ini yang dinamakan Kumpulan Ziyaad telah berjaya membawa wang tunai sebanyak RM14,000 dan hadiah iringan lain setelah mendapat hadiah 78 peratus.

Selain itu, Sabah juga memenangi Lirik dan Lagu terbaik dengan hadiah masing-masing RM2,000. Manakala Cik Nurul Fadilah Noordin dari Sabah diumumkan sebagai penulis lirik dan lagu terbaik kebangsaan.

Bagi Kategori Tradisi kemenangan dibolot oleh Kumpulan Nasyid dari Sarawak dan memenangi semua kategori sebagaimana kemenangan Sabah. Kecuali persembahan terbaik dimiliki oleh Kumpulan Nasyid yang mewakili Kementerian Penerangan Malaysia.

Kumpulan Ziyaad (Belia dari Kg. Taun Gusi, Kota Belud)

Solo Kumpulan Riyaad (Mohd. Hafsyam Noordin)

Penulis Lirik dan Lagu terbaik Kebangsaan
(Nurul Fadzillah Noordin)

Gaya Juara..mendapat kemenangan yang berganda..

Tahniah..ILA..

(Copy dari Laman Blog Al-Ghazali)

Tahniah..!!

Kemenangan yang sememangnya dinanti oleh mereka dan seluruh ahli keluarga..

Buat mereka:

1) Nurul Fadzillah Noordin, Nurul Firdah Noordin, Mohd. Hafsyam Noordin dan Mohd. Ashraf Noordin (sepupu2 ku)..I'm so impress..teruskan perjuangan..jangan sia-sia kan bakat yang ada..

2) Buat pengiring2 ke PICC, Bu' Nanah, Bu' Yam, Ina Din, Ina Awang, Ina Sebih, Wan, Janet, Ukai, Andung, Nanis, Mira, Daniel..terima kasih kerana memberikan sokongan.

3) Buat Paci Noordin yang sedang menantikan kepulangan anak-anak Juara ini..Sabar lah menanti..nanti kita buat kenduri kesyukuran..Insyaallah..

4) Buat semua ahli keluarga, panjatkan kesyukuran..kita beri mereka ini sokongan agar mereka terus berjaya dalam bidang seni ini.

5) Jangan kita lupa pesanan Arwah Paci Kadri, yang sentiasa mendorong kita kepada kecemerlangan, tidak kira dalam apa bidang pun dan Alhamdulillah, Inspirasinya telah disahut oleh anak-anak dan anak-anak buah..terima kasih paci, sememangnya..aku masih tidak dapat melupakanmu..

~dari hati sanubariku..farra~


Friday, October 30, 2009

'KAU' yang ku sayangi..!!

Salam..

Mood blogging semakin menjadi2..memandangkan esok merupakan hari terakhir bagi minggu berfoya2 ku sebelum memulakan projek yang baru pada minggu depan..dan hari ini aku stay di ostel KF ja, No Balik Kampung, No Shopping, No Dating, No more writing tesis..Just surfing, blogging, facebooking and 'reading+skodieng' my secret admire blog's..ops...indahnya iman di Astro Oasis..

Berikut adalah senarai orang2 dan barang2 yang sangat-sangat ku sayangi..

Orang perseorangan..

1) Of course la, bapa (Sabli) ,mama (Asmah) dan adik beradik (Jari, Jiji, Atin, Akmal dan Ijah)
2) Datuk dan Nenek serta Paci2 dan maci2
@Bapa side: Arwah Hj Nanti dan Arwah Hjh Mailu. Ina Saling, Ina Awang, Paci Nordin, Arwah Paci Kadri,Paci Idris dan Bu' Su
@Mama side: Hj Jibar dan Hjh Nafsiah, Paci Akul, Paci Ayul, Paci Ilok, Bu' Jamnah, Paci Lal dan Bu' Inong
@Ramai lg keluarga yg lain, sepupu bapa dan mama (turut mengundang)..dan sepupu2 aku yang vogue2 belaka..
3) Bakal suami, bakal bapa dan mama mentua, bakal ipar2..(tett..soon)..nyanyi sket, ....Ibu..bapa..siapa yg punya anak bilang saja, aku yang sedang malu..sama teman2ku kerana cuma diriku, yang 'laku2' tapi malu2 dan buat tak tahu....timur ke barat, selatan ke utara...ok2..cukup la aku nyanyi lagu dalam rancangan jangan lupa lirik ni..habis suda talian hayat, lagu yang bertajuk..'Cari Mentua' dari Wali Bindi..
4) Cikgu2 aku dulu (Cikgu Sabli, C.Isot, C.Sabtu, C. Lamsor, C.Hj. Kassim dan byk lagi)
5) My Supervisor (Prof. Datin Maryati dan Dr Mohd. Fadzelly-tahun dpn bulan 7 ba baru ada tittle dia..Insyaallah..tp biarlah aku org pertama yg letak tittle coz he was so acknowledged)
6) My bestfriend (Mye, Yati, Dayang dan Ema) dan ramai lagi kawan2..nda larat mo tulis..
7) Enan dan Lucy, kucing kesayangan kami sekeluarga..tapi aku jarang menunjukkan kasih sayangku pada nan dan lucy ni..

Oh Barang2 kesayanganku..

1) Laptop kiut aku ni (Sony Vaio-CS26G) dan broadband Celcom (Vodafone), nda sah kalau nda buka dlm sehari..kecuali kalau aku masuk hutan dengan time broadben aku kena potong, lupa bayar..
2) Sony Ericson (W...)..lupa kod..
3) Digital Kamera (Olympus u1070, 12 mega pixel)
4) Oven (MILUX) dan Mixer (Khind)
5) File 'New Clear Holder' berwarna hitam, terkandung di dalamnya sijil2 dari 2000-2009 (sijil naik gunung Kinabalu pun ada tau..)
6) Set barang kecantikan, mekap2 maybelin,elianto dan bodyshop..skin care (safi balqis ja ba..:p) dan supplement (DCL)
7) Koleksi buku2 dan majalah NUR (tiap bulan mesti beli ni majalah..wajib)
8) Koleksi Jurnal
7) Mini Tafsir Al-quran (ini adalah di tangga pertama sebenarnya)

Dan..last but not least..

yang Terpaling aku Sayang dan tiada sebarang alasan untuk dirinya disayangi olehku adalah...

Insan yang bernama..FARRAWATI anak cigu SABLI, serta semua yang terkandung di dalamnya..




Kata-kata Mutiara:

"Menghormati diri, mengenali diri dan mengendalikan diri, Tiga hal ini mengarahkan hidup kita kepada kedaulatan..-Alfred Tennyson"


Thursday, October 29, 2009

HoNeyMooN F2

Taim bulan puasa hari tu, di kala aku tengah sibuk membuat biskut2 raya..aku telah menerima satu panggilan misteri..

F:Semekum..hi Farra..pakabar?
Aku: Wslm..sihat..(dalam hati, sapa ni ah)
F: Faridah ni..UPM..
Aku:oooooo....faridah..hi..lama nda kontek..hampir setahun...(bla..bla...)
F:bla...bla...bla...
A:Ok..orait..welcome2....aku akan tunggu ko di airport, aku akan sediakan perkhidmatan yang terbaik..insyallah..
F:hehe..ok Farra..doakan semuanya berjalan dengan lancar..


Faridah..
Kawan aku yang aku kenal di UPM taim aku buat analisis antikanser selama 3 bulan di sana..aku selalu jg tumpang2 tidur di bilik dia kalau banyak sgt keja..kami satu lab..dia byk membantu aku sepanjang 3 bulan aku di sana sehingga namanya aku catatkan dlm acknowledgement..taim di UPM aku stay rumah kazen di Seri Kembangan..kengkadang penat driving ulang alik gi UPM so, Faridah selalu mengalu2kn aku stay di bilik dia ja..a lot of thanks, Faridah..Fahmi, suami Faridah..kerja di Navy, Sepanggar Sabah..diorang kenal sejak sekolah lagi..Linda,kawan baik aku, clasmate aku sejak Degree, sama2 juga further study..housemate aku lagi..merupakan kawan baik juga kepada Faridah dan Fahmi sejak di bangku sekolah..huh, kecik kn dunia ni..


Hari yg ditunggu2 telah tiba..27Oktober2009, Puan Faridah dan suami sampai di KKIA pada pukul 11.30pm untuk honeymoon selepas 2 minggu sah bergelar suami isteri..tahniah22..aku dan Linda sampai lewat 20 min ke airport atas sebab2 yg x dpt dielakkan..(Perkhidmatan Terbaik???, suda tolak satu markah), tapi keta tu sudah servis tau..hehe..tambah lagi satu markah..


Sudah dua hari F2(faridah & fahmi) honeymoon di Sabah..mesti best..taim2 aku terfikirkan durang..tetiba satu cal dari Faridah..

F: A'kum..hi Farra..emm..kitorang kat simpang U turn 1 Borneo ni..keta ni tak leh start lerh... A: (panik sekejap..) ye ker??(ckp semenanjung skit), ok2..aku di UMS ni..tunggu kat sana..dlm 10 min aku sampai..

Berfikir sejenak..dan mengambil langkah yang bijak..panggil RESCUE 991 aku dengan segera..antaranya adalah, gg (adik aku no.3), dia di KF ja..dan bapa aku (ni adalah kebetulan, aku ni apa2 hal mesti cal bapa..anak bapa la katakn, tp aku cal bukan suruh datang, saja2 mo inform..dia di Hotel Beverly, kk..ada kursus,escape bapa aku kejap untuk melawat kami di lokasi)

15 min kemudian kami tiba di lokasi..selain RESCUE 991, ada juga beberapa org RELA bertindak dtg membantu kami di sana..Terima kasih kepada mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung..di bawah ini adalah pic yg aku ambik untuk tatapan kita bersama..


Masalah selesai dalam masa lebih kurang sejam setengah..jumper, nda dapat..rupanya bateri kong..hehehe..tragedi..tidak sangka perkara ni terjadi..terbaik tak PERKHIDMATAN aku ni fred??kih..kih..kih..kesian orang yang mo honeymoon ni..SOWIE>>...~fs~

Moral of the story:

~Sikap yang ditunjukkan pada saat menghadapi situasi cemas merupakan sifat asal seseorang, mereka yang mempercayai diri dan berkeyakinan tinggi akan sentiasa bersedia menghadapi saat cemas, seperti juga dalam keadaan tenang, James Russel~

Wednesday, October 28, 2009

~hArI iNi, 28/10/09~

Salam..

Hari ini, ada tiga perasaaan yang aku alami..

AKU GEMBIRA..

Thesis submitted..terasa satu bebanan seberat 70 kg yang aku pikul di belakang telah selesai..alhamdulillah..dan selebihnya 30 kg lagi masih aku pikul sekarang ini..sekarang ini aku tunggu ViVa..mungkin 2 @ 3 bulan dari sekarang..bergantung kpd examiner luar dan dalam periksa tesis tu..sepanjang tempoh ini, aku akan improve kan lagi apa2 yg perlu..cthnya: pemahaman aku tentang kajian, teori setiap method antioksida dan antikanser, presentation, pronounciation, effective speaking dan banyak lagi...dan semua usaha dan pengorbanan ku (100kg) selama ini akan ku hadiahkan buat ayahanda dan bonda tersaaaaaaayang......no words can express my appreciation for their love...!!!di bawah ni..acknowledgement aku..dapat baca ka??sila baca yer...
perasaan kedua adalah:

AKU SEDIH..
Telah dikejutkan oleh pemergian seorang sahabat, Wani...budak Master (Research) Sains Sekitaran,UMS semester akhir..orang Kelantan..arwah sakit dan pengsan semasa Majlis Rumah Terbuka UMS baru2 ini..dan dikejarkan ke hospital QEH..masalah buah pinggang..hanya bertahan selama 2 minggu dan dua hari lepas arwah dibawa balik ke Kelantan..dan pada hari ini 28/10/09, arwah telah menghembuskan nafas terakhirnya pada pukul 3pm..SEDIH...Ya Allah, tempatkanlah sahabatku di kalangan orang2 yang beriman...al-fatihah...


perasaan ketiga adalah:

AKU TAKUT..
appoinment buat rawatan root canal ngan Dr R kul 4..aduii...aku ni memang penakut jumpa Dr gigi..nda pecaya tanya bapa aku..tp gigi ok ah..sebab takut jmp Dr gigi..aku jaga betul la gigi aku ni..nasib si Za ni teman aku dan kasi kata2 perangsang..za: 'nda sakit tu, jan takut'..aku:'Za, cancel la..balik kita..', Nurse: Farrawati, masuk...toing...@#$%..

selepas 45 min...

huh..it's hurt u know..ni rawatan pertama..ada 2 rawatan lagi minggu depan..tp rasanya tidak la sakit sgt..sakit taim kena jarum ja..perasaan 'TAKUT' yg sudah ter'set' otomatik aku ni ja ba yg lebih2..;),chenggeng.. terbang RM450..huisss..nda pa, bukan selalu..kan..kan..

perasaan tambahan aku pada hari ni pla..

AKU SAKIT...
ubat bius mcm suda semakin hilang..rasa sakit berdenyut2 suda..kena mkn ubat tahan sakit dan antibiotik yg kena bagi td..

Ok la..tidur dulu..nda dpt la tgk berita mlm ni..sebab aku sakit..aisey..mo juga..
Semoga esok aku mengalami perasaan yang sederhana sahaja..tidak terlalu gembira..tidak terlalu sedih..tidak terlalu takut...tidak terlalu sakit hati..dan sentiasa bersyukur apa yang ada..

daaaaaaaaa...wassalam....adui..~fs~

Tuesday, October 27, 2009

-hOmE sIcK-

Salam..

Malam ni aku stay di hostel KF..rindu kat kengkawan di sana..walaupun selalu jg jmp di kampus. Terasa rindu ceta2..huh..tp, kenapa hatiku terasa sedih..dr IBTP lagi..aku ckp ngan kawan aku..

Aku: Lin, sedih la..mcm homesick..
Lin:Hah, homesick??tak patut..tiap minggu balik kg..kami ni..setahun sekali balik tau..
Aku:@#%^..(x tau nak ckp apa..)
Lin:Jom la kak..kite balik..budak2 rumah dah tunggu kite balik tu..(ni skrip tambahan..harap maklum)

Best berceta2 ngan kengkawan rumah..sejak checkout dr rumah tu..(bulan 6),1st taim la aku tido cni..dekat katil lamaku..rindunya..

Taim ni..jam menunjukkn pukul 12 a.m..suara anjing yang mendayu2 jelas kedengaran di luar sana..ku pandang kiri..jendela yang terbuka luas..ku pandang kanan..Tini sedang tdo nyenyak..ku pandang atas..lampu kalimantang yang masih on..ku pandang bawah...ku lihat jari jemariku yang tidak mulus 'pantas dan tuntas', tik tok tik tok..bunyi keypadnya.ku pandang depan..laptopku yg setia mendengar pengaduanku sedang menyaksikan titisan2 air mataku..aku menangis..aku sedih..!!Mengapa aku menangis ni??esok kn sudah nak hantar tesis..hasil penat lelah selama 2 tahun..sepatutnya happy la..mungkin sebab esok aku jg ada appoinment dgn Dr Rashid, (dentist) nak buat 'Root canal treatment' pada gigiku..oh..tidakkkkkk..aku bukan sedih pasal ituuuuu.....!!

Sebenarnya aku teringat kawanku..Miss Sakura (bukan nama sebenar,penat aku pikir nama samaran ni)..oh miss Sakura:

1)Aku teringat masa kita berlari2 dr SST ke IBTP jln kaki, nak minta sign Datin tuk further study
2) Aku teringat masa kita gembira dapat rumah yang sama, bilik yang sama di KF
3) Aku teringat masa kita menangis sama2 bila permohonan biasiswa kita tidak dapat..
4) Aku teringat masa kita mengeluh, semangat mo pegi lab..tapi bas tiada muncul2
5) Aku teringat masa kita melompat2 kegembiraan kerana dapat biasiswa MOSTI pada semester ke 4..berkat kesabaran..
6) Aku teringat masa kita ber'facial2' di bilik dengan ramuan masker putih telur+kunyit+bedak sejuk, dan beli krim pemutih wajah..Natasya..
7) Aku teringat masa kita tidak tidur malam, WRITING tesis..urut2 belakang bila penat..
8) Aku teringat masa kita bercerita2 sampai tetido..cerita romantis..berangan..dan tett..:0
9) Aku teringat masa kita rilis tension..Kbox, tgk wayang, window shopping, lepak dll
10) Aku teringat masa ko masak lauk kari kepala ikan kegemaranku..sampai aku minta resipi
11) Aku teringat masa ko la org yang setia memperbetulkan lirik2 lagu yg selalu salah lirik bila nyanyi..walaupun lagu berkenaan selalu aku dengar..tp tetap jg salah lirik
12) Aku teringat masa kita bercerita..mengulas buku yg best2..terutamanya buku PHD kecil, tapi signifikan..dan buku2 pasal wanita..Siti Khadizah dll..
13) Aku teringat masa aku menemanimu membuat medical check up untuk permohonan buat phd ke Jepun..
14) Banyak lagi yang teringat ni..tapi cukup la tu..

Dan, yang paling aku tidak suka ingat:
...Masa kita bergaduh..ego yang drastik..ops, cukup la utk part ni..memang aku tidak suka ingat..

Sekarang..miss Sakura berada di negara matahari terbit..di Kota Jepun..berjaya buat phd di sana..sekalung tahniah diucapkan..aku tahu semangatmu sangat kuat..tidak mudah tegar walau apapun badai yang menimpa..aku doakan kau berjaya pulang ke tanahair dengan 'Dr phd' mu..teruskan perjuanganmu....aku di sini menantimu..meniti janji sebuah kejayaan..jangan cemas, percaya diri, yakin..u can do it..gOOd LuCk dEaR!!


~HoMe SicK?? translate: rumah sakit @ sakit rumah...(sekadar luahan)..mungkin tittle post ini perlu ditukar kepada 'GoOd FriEnD SiCk'..fs~


apa-apa ja lah

Salam..suda lama rasanya tidak aktif dlm blog ni..tidak meng'update2' pun..emm..kesian pembaca2 setia blog ni..(kalau ada la kn..)..

Ntah apa suda jadi ini blog..mula2 tidak dapat dikomen..maybe kena tukar template kn..aku pun tukar la template..bila tukar, semua hilang kecuali post..maksudnya, kalendar..cbox..blog list, my book collection..dll..huh..kecewa..aku pun touch up lg balik ni blog..gantikan yg hilang..touchup..dan touchup blog kesayangan aku ni..ok..sudah cantik..tp sesudah aku tukar template, ingt sudah boleh dikomen..rupanya..masalah tu belum selesai..kesian jg followers aku yg setia..bg komen di CBOX ja dengan panjang lebarnya..aku pun nda tau mo tny sapa dkt cni tentang probs blog ni..tiada org2 ICT dkt cni..ada pun, saana dekat skul SKTM..sorang pun tidak dikenali..eh..ada pla..si Warnie Musa@Bluedianthus...nanti lah aku kontek dia..insyaallah..

Kali kedua aku buat benda yg sama..tukar template..manalah tau kn..cuba2 ja..dan apa yg terjadi adalah ------------------------->>
Kosong kn..hilang lagi..alaaa....mo touch up lg ka?huh..
Dan sekarang aku sedang berfikir2..kena buat blog baru ka?tapi aku sayang blog ni..(www.farrawatisabli.blogspot.com), nda suka ba tukar2..setia pada yang satu..blog ni nama penuh lagi tu..bukannya mo glamor..tp,ntah la..;)

Nanti la..ada masa..aku touch up lg blog ni..biarlah..blog ni still alive..selagi tuannya alive la..:)
Bagi sesiapa yg dapat membantu aku..silalah email aku di alamat: farrawatisabli@gmail.com..Nama aku lagi...ops..tandatangan aku..farra..(tulis camtu ja..ada org bilang, tulis tandatangan gitu suka berterus terang..betui ker Farra..?)..hehe..mcm nda ja..~fs~

Friday, October 16, 2009

Majlis Rumah Terbuka UMS

16 Oktober 2009 bersamaan 27 Syawal 1430h, Majlis Rumah Terbuka UMS telah diadakan di perkarangan Dewan Canselori UMS. Semua Sekolah, Jabatan dan Institut telah membuka gerai masing2 bagi dikunjungi sesama sendiri iaitu pensyarah2, kakitangan dan pelajar. Datuk Kamarulzaman Hj Ampon iaitu Naib Canselor UMS sempat mengunjungi semua gerai pada majlis ini. Setiap gerai diadili dari segi makanan dan dekorasi. Ternyata, majlis ini dapat melahirkan perasaan yang gembira bagi semua. Diharap majlis seperti ini dapat diteruskan untuk tahun-tahun yang akan datang...~fs~

Monday, October 12, 2009

Konvokesyen UMS ke 11

Tahniah pada semua para graduan yang ber'konvo' pada musim ini..
~sempat meluangkan sedikit masa buat junior2 kos 'Biologi Pemuliharaan'~Tahniah juga buat sepupuku Mad Sari Anggau yang mengikuti kursus Ijazah Sarjana Muda Luar Kampus (PLUMS), Majlis Konvokesyennya adalah pada 13 Oktober 2009.

Friday, October 2, 2009

Aku dan K.E.K



Salam Aidilfitri dan Salam Ceria..

Aku minat buat kek..
Hanya belajar sendiri2 di rumah..tgk buku2 resipi..tanya kawan2..dll..
Selalunya buat kek hari jadi untuk ibu bapa, adik2 dan kawan2..anniversary my parent (20 Disember) dan banyak lagi acara2 lain yang sewaktu dengannya..dengan itu, adalah juga sedara mara yang menempah kek yang tidak seberapa..

Baru2 ini (bulan posa 1430h), ada kursus bakeri, pastri dan kek di KK..aku pun curi2 masa sedikit untuk menghadiri kursus ini..eh, bukan sedikit masa tau, banyak masa..5 hari..huh,minta cuti awal la 2 minggu sebelum hari raya..rupanya pegi berkursus buat kek..tidak kena mengena dengan tesis aku..hanya kerana minat..(sori boss.., bila balik Malaysia nanti saya buatkan kek..:-)

So, banyak manfaat yang diperolehi daripada kursus ini..selama ini aku buat kek, guna tepung yang tidak sesuai..manalah tahu kan..ingatkan tepung gandum ni semuanya sama..Chef cakap tepung yang aku guna selama ni hanya bleh guna untuk goreng kuih pisang..jangan guna tepung cap rama2 ka,cap kumbang ka,cap belalang ka..gunalah..SUPERFINE FLOUR!!!ada jual di 'Bake with me', jalan Lintas, Kota Kinabalu..

ops..Chef yang mengajar adalah Chef Sazali Ismail (Chef Selebriti Malaysia) dan Chef Noordin (pernah bertugas di Istana Sultan Brunei)..rasa sangat teruja dan bertuah la kerana berkesempatan belajar teknik2 membuat kek, pastri dan roti dengan mereka..
Aku dan Kek tidak boleh dipisahkan..maanfaatkan hobi anda dengan membuat pelbagai transformasi pada kek tersebut.."Farra's Cake House"~fs~