Tuesday, July 30, 2013

Ramadhan, Bulan Limpahan Rezeki...

Syukur...
Banyak tempahan biskut raya tahun ni...

Thursday, July 25, 2013

Afif dan INTELEK

Seawal usia afif sebulan, saya telah mula menabung di dalam Etiqa Takaful, Pelan Intelek. Ia adalah pelan khusus untuk pendidikan afif nanti. Byk kelebihan membuat simpana di Etiqa antaranya:

Takaful intelek -simpanan pendidikan -dana khairat (lumpuh/hilang upaya/meninggal) -elaun harian hospital, if anak masuk hospital claim rm50 satu mlm -anugerah intelek, if anak cemerlang upsr, pmr, spm dan stpm dpt ganjaran dr etiqa takaful berupa wang tunai -bila ada apa2 yg berlaku pada pembayar (hilang upaya,sakit kritikal dan kematian), bayaran seterusnya akan ditanggung sepenuhnya oleh etiqa sehingga matang. contohnya anak aku, afif..aku simpan rm100 sebulan di etiqa masa umur dia sebulan lg, perlindungan dia rm101k, jika berlaku kemalangan rm10k..nnt umur afif 21 tahun, duit yg disimpan boleh dikeluarkan sebab matang suda. utk kegunaan pendidikan dia. kira cara menabung yg paling bagus utk masa depan anak, klu simpan di mana2 bank, takut kena ambil bila kecemasan. lagipun sambil simpan, sambil anak kita dilindungi....

Untuk pengetahuan, elaun harian hospital afif berjumlah RM50 sehari telah pun aku gunakan sebab afif suda 3 kali masuk hospital disebabkan batuk dan demam. Sekurang-kurangnya, ada juga yang beri kan. Syukur...

Bagi sesiapa yang belum buat sebarang simpanan untuk anak, bertindak sekarang...


Saya sedia membantu:
Farra: 017-6343750
farrawatisabli@gmail.com







MABRUR HAJI..Terbaru dari Etiqa Takaful!!

Salam...
Jun lepas, etiqa takaful telah melancarkan pelan terbaru iaitu Mabrur Haji, ia adalah ruang dan peluang yang disediakan oleh etiqa takaful bagi sesiapa yang sudah lama menyimpan hasrat untuk menunaikan Rukun Islam kelima tetapi tidak mampu..

Pelan Etiqa MABRUR Haji dgn kerjasama Tabung Haji... 

Ia merupakan langkah pertama untuk melengkapkan Rukun Islam terakhir Menunaikan Haji
Mabrur ialah pelan Takaful simpanan dan perlindungan komprehensif yang melengkapkan persediaan anda untuk menunaikan ibadah Haji dan Umrah.

Etiqa menyediakan One Stop Centre untuk anda merancang perjalanan Haji dan Umrah yang lebih baik. Mereka akan membantu proses pembukaan akaun Tabung Haji tanpa bayaran dan pendaftaran Haji anda setelah Bayaran Tunai tetap pertama dibayar selepas 3 thn...

Bayaran Tunai tetap (dividen) setiap thn dan di masukkan terus ke tabung haji.

Etiqa akan bagi elaun Apabila menunaikan haji @ umrah pada thn ke-5 sijil & ke atas.. RM1000...dan Elaun penjagaan anak RM1000...

Andai Allah lebih menyayangi kita (umur pendek).......Etiqa Akan berikan Pampasan RM3000 kpd waris utk menunaikan Badal Haji bg pihak kita dan bayaran pampasan kematian akan dibayar....


Sekarang, bukan masalah tidak mampu, simpanan anda hari ini akan menentukan hari esok..!!!
email saya laju2 untuk keterangan lanjut.
farrawatisabli@gmail.com
0176343750
Saya sedia membantu...


Wednesday, July 17, 2013

Moreh

Sabtu lepas, giliran moreh di Masjid. Aku paling la exited bab2 masak memasak ni, terkena pula hari sabtu. Biasanya, belum puasa lagi, suda ada list yang dibuat oleh ajk masjid. Terfikir2 mau masak apa, tahun lepas dan tahun-tahun sebelumnya, buat mee basah ja. Tapi tahun ni, mo buat kelainan sedikit.

Berikut adalah menu2 yang dipilih untuk moreh, penyediaan untuk 100 orang...
1) Laksa Sarawak
2) Puding Karamel
3) Puding Triffle
4) Puding Kastad koktel

* saja2 buat puding byk2, mau cukupkan 100 orang jemaah, biar lebih jangan kurang :) *







Syukur, syukur, syukur.....

Resepi Sago Gula Melaka

Salam...
hari ni mau kongsi resepi Sago Gula Melaka, resepi ni jumpa di majalah Rasa edisi yang dulu-dulu. Itulah bagusnya kan simpan koleksi majalah-majalah masakan, bila terasa mau buat, selalu belek2 buku resepi, dlm hati, hari ini resepi apa?

Ok la, ini resepinya, ringkas saja:

300gm sago biji direbus
150gm gula melaka dimasak
150 gm santan

Cara2 membuat:
Rebus sago, tapis dan basuh
Masukkan dalam bekas bessih
Hidang dengan Gula Melaka yang dimasak dengan santan
Simpan di peti sejuk.
Sedap dimakan masa sejuk.


Tapi, kali perama buat, aku masak gula merah, kemudian curah dengan susu cair.
Memandai ja kan ubah resepi..hihi...

Kali kedua, haa...Snowy Sago with slightly modification....




Guna Gula Merah yang dimasak dengan sebungkus santan, pas tu tabur kelapa parut diatasnya.
Resepi kedua lagi best dan lemak berkrim disukai ramai.
Selamat Mencuba !!

Pesanan: JAngan Membazir Masa Membazar :)




Thursday, July 11, 2013

Laksa Sarawak

Salam...
bulan2 puasa ni, rajin pula aku share resepi dkt blog ni, kali ni mau share resepi laksa sarawak. Kali pertama aku makan laksa sarawak ni masa di kuching bulan 5 tahun ni, taim tu melawat hubby di sana dalam 2 minggu juga la bercuti. Baru mo bercuti, afif pula kena demam dan batuk, sampai kena masuk wad di hari kedua kami di kuching, kesian hubby, 2 malam tidak tidur jaga afif.

Masa di Hospital, ada makcik yg jln2 menjual di wad tu bawa laksa sarawak, aku pun teringin mau mencuba, beli satu. Urmm...sedap juga, tengahari, hubby melawat bawa 2 bungkus laksa sarawak juga, tanpa diminta. Macam tau2 pula dia yg isterinya ni teringin banget mau makan laksa sarawak. Lepas dari situ, cari2 resepi then buat. Mula2 buat, alhamdulillah..menjadi, tapi kurang santan. Menurut hubby ler....bagi aku ok ja..hihi...kali kedua buat, PERFECT!! suda macam berada di bumi Sarawak, sedangkan di Sabah. Tidak perlu pening2 kepala memikirkan apa benda dalam tu, beli ja Pes Laksa Hj Manan, sudah tersedia, lengkap dan mudah.

Ok lah, ini adalah resepinya.
Credit to Mr Google dlm My Resepi. (Sumbangan Sherry Mz)

Bahan-bahan 

  • 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
  • 2 bungkus Bihun
  • 500gram udang basah
  • 3 ketul dada ayam
  • 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
  • 8 biji telur ayam
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam, gula & msg secukup rasa
  • BAHAN TAMBAHAN
  • 500gram tauge (i tukar kpd timun)
  • Daun ketumbar @ daun pudina (i guna daun sup)
  • Limau kasturi @ lemon
  • SAMBAL BELACAN
  • 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
  • Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh) (i guna belacan papar)
  • Sedikit air perahan limau@lemon
  • Garam & gula

Cara-cara

  1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
  2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
  3. Dscn1326
    Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
  4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
  5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
  6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
  7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
  8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
  9. CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
  10. Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
  11. Set lengkap hidangan laksa swk.








APA KATA MEREKA???


papa: Sedap (2x makan)
mami: sedap
hairiah (jiran + kawan): tq farra, merasa juga laksa sarawak walaupun di kk
hubby: waa....bertuah aku dapat isteri yang pandai masak, i tambah2 ja ni, manada hubby ku ckp gni, maybe dalam hatinya..masa ni hubby nun jauh di kuching sana. Tgk pin ni di fb ja.

Selamat Mencuba...
Yang ada di kk atau kawasan sekitarnya, mahu pes laksa sarawak ni, bole rojer, nnt i kirim kat hubby suh beli......

Resepi Puding Roti Karamel

Resepi ini adalah tambahan kepada puding karamel http://farrawatisabli.blogspot.com/2013/07/resepi-puding-karamel.html cuma tambah 4 keping roti gardenia. Atau apa2 roti pun boleh.

Lama sudah buat puding ni, baru berkesempatan mau share resepinya.

Layan...



Resepi Puding Karamel


Salam..hari ni hari kedua kita berpuasa, tiap hari kita akan cari menu yang terbaik utk buka puasa kan? bagi diriku, aku akan cari puding karamel, sedap dimakan sejuk. Jom buat puding karamel, ada pelbagai cara dan resepi dari Mr Google hasil sumbangan orang ramai. Cercari, memang banyak. Then try..tidak berjaya, buat lagi..buat lagi hingga berjaya.....kali ni aku buat resepi yang disumbangkan oleh mami, mami ni mak mentua adik aku. Aku pon ikut sibuk memanggil dirinya mami, hihi..malunya aku.. Minat sama dgn aku, Memasak dan suka cari2 resepi dan buat.
Resepi Puding Karamel
7 biji telur
1 tin susu pekat
2 sudu tepung kastard
11/2 cawan air
esen vanilla
Untuk buat karamel:
1 cawan gula
1cawan air
Cara-cara mmbuat:
Mula2, buat karamel. Masak gula di atas kuali, bila suda pekat dan keperangan, letak air, ia akan mengelegak. Kemudian biarkan seketika, nanti letak di atas loyang.
Mixer semua bahan. Kemudian letak bahan di atas loyang yang ada karamel tadi. Kemudian kukus. Gril panggang kukus. 
Mudahkan semudah ABC. Selamat mencuba. Cuba jual kat Bazaar Ramadhan, telak di cup2 kecil, surelaku....Jom2, cari extra income di bulan puasa. 



Cuba buat, cuba jual, buat sedekah di masjid.
 pintu rezeki sangat luas di bulan Ramadhan
In shaa Allah









Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan

Alhamdulillah, marhaban ya ramadhan. 
Buat suami, ibu bapa, keluarga mentua, keluargaku serta semua sahabat, mohon maaf segala kesilapan. Semoga kehadiran Ramadhan bersama dengan kewajipan berpuasa dapat kita tunaikan dengan sebaiknya.

Semoga dgn keberkatan Ramadhan, amalan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya...
In shaa Allah...