Tuesday, December 14, 2010

menghitung hari

hoorey....mo balik Sabah suda...tidak sabar rasanya, fl8 ke KK mlm Khamis ni, naik MAS tau...hehhe...seperti biasa, bila dtg KL, suka tuk aku list2 kan buku-buku dan majalah sepanjang 2 bulan berada di kl (16 Oktober 2010-16 Disember 2010):

Magazine:
1) Nur (November 2010)
2) Nur (Disember 2010)
3) Anis (November 2010)
4) Anis (Disember 2010)
5) Aniqah (November 2010)
6) Aniqah (Disember 2010)
7) PENGANTIN (Disember 2010)
8) PENGANTIN (Januari 2011)

Book:
1) Mars and Venus on a Date (John Gray)
2) Men are from Mars, Women are from Venus (John Gray) (beli lagi....!!)
3) The best of success
4) Mukjizat Zikir-zikir Asmaul Husna
5) Al-Ma'shurat As-Sugra
6) Pesona Cinta (Dr 'Aidh Abdullah Al-Qarni)- Baru beli semalam di MPH, Alamanda Putrajaya. Ada sale di MPH sampai hujumg minggu ni.

SO, tidak dapat dinafikan...i love book, i love to read & to learn ^^

ehem...ehem...kenapa majalah PENGANTIN???bold pla tu? large pla tu? ish..ish..ish....

hati yang suda berbunga2
~lalalalala~
~fs~

Saturday, December 11, 2010

Labwork in UPM (Okt-Dec 2010)





With my supervisor 'Prof Dr A.R'
Thank You So Much!!

It's never finished, always with new objective and new vision
^_^

~fs~
UPM
(16 Oktober 2010-16 December 2010)


Sunday, December 5, 2010

1432H

Salam,

Ahlan wa sahlan ya 1432H.

Bingkisan semalam:

Masa yang berlalu, tetap akan berlalu dan tidak akan kembali. Bagi yang tidak bermuhasabah diri dan asyik mengulangi kesilapannya yang sama, maka dia telah kehilangan masa-masanya yang berharga. (Asyraf, H., 2010)-Anis

Merancanglah:
Allah SWT menggalakkan kita untuk merancang.

"Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah, dan hendaklah kamu memerhatikan apa yang telah Dia sediakan untuk esok.." (al-Hasyr: 18)


Setiap apa yang dirancang, ada pelan dan ada strategi.
Dengan itu, Insyaallah, setiap yang diimpikan akan menjadi kenyataan.

p/s: Jangan lupa baca:
DOA AWAL TAHUN
Dibaca pada akhir tahun sebelum selepas solat Maghrib
DOA AKHIR TAHUN
Dibaca pada hari akhir tahun sebelum masuk waktu Maghrib

Oleh:
farra




Friday, November 26, 2010

a.k.u sayang, a.k.u rindu!!


sayang sangat22....

rindu sangat22...

sentiasa ingin bersamanya, ingin menemaninya..

sentiasa ingin melihat senyumannya, malah ingin mengelap air matanya jika dia dalam kesedihan..

sukar untuk aku berjauhan darinya..

sungguh besar pengorbananmu...mama...




mama, suda masuk hari ke-8 mama di hospital. Sentiasa mendoakan kesihatan mama. Insyaallah, mama pasti akan sembuh. Tabahkan hati mama!! Kami akan sentiasa berada di samping mama.

"Ya Allah, gantikan lah kesedihan ini, dengan kegembiraan. Aku yakin pada-Mu Ya Allah"

Setiap ujian yang hadir ini, pasti ada hikmah disebaliknya.


mama, semoga cepat sembuh :'(
mama, walau di kala ini aku jauh darimu, tapi in
gatanku padamu amat kuat sehingga tidak terluah
dengan kata2. Hanya mampu mendoakan mama agar c
epat sembuh dari kejauhan.


Anakanda:Farra, UPM (Nov-Dis 2010)




Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Alhamdulillah

Diberikan nikmat dari-Nya untuk menyambut ramadhan pada tahun ini.

Selamat Menyambut bulan yang penuh berkat dan mulia ini. Bersama-samalah kita menambahkan amalan dan banyakkan bersyukur atas kurnia-Nya.

by:farra

Wednesday, July 21, 2010

'Triple Problem Memory'

Sudah menjadi lumrah kehidupan, selepas ketawa, menangis dan ia akan sentiasa berputar ibarat roda. Dan inilah dinamakan "Roda-roda kehidupan yang penuh cabaran"
Setiap bilah2 air mata yang mengalir, akan menjadi batu asah pada keimanan
Yakinlah...selepas DERITA, pasti BAHAGIA


'Ya Allah, Permudahkanlah segalanya, amin'
Jika berada dalam keadaan buntu dan keliru, kita kadangkala sukar untuk mencari jalan keluar atau penyelesaian. Hati terasa seakan dihimpit tekanan dan jika tidak dikawal ia boleh mengganggu emosi. Namun, kepada-Nya kita mengadu. Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Berdoalah......kerana dengan doa, ia boleh mengubah nasib seseorang...Inyaallah!! (Hadis & Falsafah, NUR Ogos 2010, page 114)
DOA JIKA DIRI BUNTU
"Ya Allah aku mengakui kepada-Mu, lemahnya kekuatan diriku, sangat terbatasnya kecerdasanku dan kehinaan diriku atas manuasi, dengan rahmat Engkau Ya Allah Tuhan Pemelihara sekalian alam.
Engkaulah Tuhan Pemelihara sekalian orang-orang daif.
Engkaulah Tuhanku, kepada siapakah Engkau menyerahkan aku, kepada orang asing yang mengusir aku atau kepada musuh yang menguasai urusanku? Tetapi meskipun demikian aku redha asal saja Engkau tidak memurkai aku. Kemaafan-Mu lebih besar, dari dosaku, aku meminta dengan Nur Zatmu yang menerangi semua kegelapan, dan denganya menjadi baik urusan dunia dan akhirat, semoga aku tidak tertimpa Kemurkaan-Mu dan Azab-Mu. Pada-Mu sumber keredaan, sehingga Engkau redhai aku. Tidak ada daya dan kekuatan selain dengan kekuasaan Engkau".

"Apapun yang berlaku, pasti ada hikmah disebaliknya, BERSABARLAH"

Memory "TRIPLE BIG PROBLEM" (15hb July 2010-??)
farra :'(

Thursday, July 15, 2010

Wanita CEMERLANG???

adalah:

1) Hamba yang bertaqwa
2) Anak yang solehah
3) Isteri yang terbaik
4) Ibu yang mithali


-sentiasa positif-berkeyakinan tinggi-ikhlas-tabah-sentiasa bersemangat-berhubungan baik dengan orang sekeliling-rajin-sentiasa mempamerkan senyuman-

-mampu tersenyum walau dalam kesedihan-

Bersama ke arah menjadi
'WANITA CEMERLANG'

last but not least:
Must be strong enough to face anything!!!
assume that every problem in your life is a lesson to make you more stronger
"Ya Allah, permudahkanlah urusanku...amin..."
by: farra

Snap-snap di P.Labuan

line nda berapa ok..nnt la upload gambar..hihi
by:farra

Tuesday, July 13, 2010

rindu dia...!!


11/7/2010

-KB-PAPAR-MEMBAKUT-BEAUFORT-MENUMBUK-feri-wp.LABUAN-MANIKAR RESORT-ANJUNG KETAM-
final World CUP 2010 (Sepanyol vs Belanda)-



(Siapa bilang aku tidak rindu dia....hampir 2 bulan dia cuti semester, sekarang balik campus suda memulakan pengajian, tahun ke-2 di UMSKal..teruskan perjuangan adikku...!!)
kakakmu yg cumil ba ni
farra :)





Thursday, July 8, 2010

Jangan Tunggu Lagi..!!



Salam Jumaat...(9/7/2010)


Masa berlalu begitu cepat, sedar tidak sedar kita sudah berada di pertengahan tahun 2010. Umurku sudah menjangkau 28 tahun...(betday lambat lagi..mcm ucapan betday pula), aku cuba ingin mengingatkan diriku yang selalu lupa dan alpa..


JANGAN TUNGGU LAGI...JANGAN TANGGUH LAGI..!!!


Buatlah perkara yang utama dulu, baru buat yang kurang utama dan yang paling penting utamakan KESIHATAN anda..!!


UTAMA, PERTAMA, SATU, tercetuslah.......

SATU MALAYSIA a.k.a satu hati, satu suara, satu cita-cita dan SATU MATLAMAT!!!



~Choose To Be Happy First~
by:farra

Saturday, July 3, 2010

eyang cayang, get well soon..!!

Salam,
Eyangku telah dimasukkan ke Hospital KB sejak selasa lalu, sakit eyang batuk dan demam. Sudah lama eyang batuk, kasihan sangat dengar dia batuk, selalu terganggu tidurnya. Semoga eyangku akan cepat sembuh dan dibenarkan balik.
(eyang= nenek)



by:
Cucu eyang, farra

Kumpulan Nibrash di MTQ-53 (3 Julai 2010)




by:farra

Kumpulan Nibrash di MTQ-53 (29 Jun 2010)


by:farra

Friday, June 25, 2010

because you loves us...daddy..!!




Surprise untuk bapa-Restoran Mayang Sari, KB-20 Jun 2010
Lagu tema buat bapa di Hari Bapa ini adalah
'Because you loves me-Cellion Dion'
Video khas buat insan yang amat disayangi ini-SABLI NANTI
by:farra,azhari, azizi. fatin, akmal,eja

Friday, June 18, 2010

alasan VS sebab


Sila lihat entry2 aku sebelum ini...apa aktiviti aku di hujung minggu sepanjang cuti sekolah ini.
-PEACE NO WAR-

by:farra

Selamat Bertunang Ana&Fitri



Ana, sahabatku..juga saudaraku...yang sentiasa bersamanya dalam susah dan senang, bapa dia kawan rapat bapa aku juga. Bak kata pepatah Ana, keluarga kami ni adalah pengunjung 'tetap dan berpencen' beraya di rumah dia. Baik raya aidilfitri mahupun raya aidiladha. Apa tidak, pekena Laksa Sarawak mama dia..huh...sampai 3 piring pun aku boleh habis..nyum..nyum...sedap sangat..Ana, bila lagi mama ko buat laksa Sarawak?rindu aku mo makan Laksa mama ko ni..hehe...
Pada 13 Jun 2010 yang lepas, Majlis Pertunangan Ana berlangsung di kediamannya di Kg Taun Gusi 1. Cehh...macam pembaca berita pula aku ni. Tahniah Ana...!!!


CINTA itu anugerah dari-Nya
Tahniah, Majlis Perkahwinan dijangka berlangsung pada tarikh lahir ku...waa...bestnya....24Sept2010, tungguuu....!!
by:farra

Liza&Izwan's wedding



Kawen kazen aku, 12Jun2010 di Kg Gudon, Menggatal.
Kepada sapa2 mo kawen, panggil ja aku sebagai photographer...^_^
anyway, selamat pengantin baru kepada kazenku Liza, Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.
by:farra

Thursday, June 10, 2010

lalalala....~

tiada idea untuk tajuk entry ni...minggu cuti sekolah bermula..so, bila cuti sekolah ja, adik aku ijah akan ikut aku balik ke KF..pagi2 sebelum aku pegi ke UMS, aku akan hantar dia ke IP rumah maci, petang balik dr keja, ambik dia..huh...begini pula rasanya bila ada anak.


yang diatas ni adalah lukisan ijah...boring2, pandai pula dia 'paint' dr laptop ni.
Ini dia, ija....paling suka gambar 'jump shoot'



setiap hari sabtu dan ahad, ija dan ririn pergi mengaji di surau Kg Taun Gusi Padang. Teringat pula zaman kanak2 dulu.


setiap kali aku balik ke rumah, laungan "aa pekelidut lala"........hehehe....hanya kami seisi keluarga yang tahu laungan apakah ini.

Sekian
by:farra

Wednesday, June 9, 2010

INDAH di Hati

Yang Sentiasa mencari Keindahan
-farra-

Tuesday, June 8, 2010

BojengKiki's wedding


Kg Sabandar, Tuaran, 6/6/2010, Majlis perkahwinan Bojeng dan Kiki telah berlangsung. Kedua-dua mereka merupakan schoolmate aku, Bojeng clasmate sejak tingkatan 4 dan 5, dan seterusnya di UITM. Diucapkan selamat pengantin baru pada kedua2 mempelai, semoga bahagia hingga ke akhir hayat.

Pada majlis ini, jumpa kawan lama sejak di SMK (a) Inanam, dan jumpa juga kawan lama semasa Diploma UITM.

Masih belum terlambat juga untuk mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat sahabatku Boo&Mustan (Dlm gambar) Semoga bahagia selamanya....aminn...

by:farra

Saturday, June 5, 2010

happy birthday AUNI

Moga Panjang Umur dan sentiasa sihat selalu, Auni Cayang
Auni:1th, anak buahku..
by:farra

Jump shoot di betday Auni


by:farra

Friday, June 4, 2010

TGLWC 2010 (Pusingan Pertama)

Tarikh: 1 JUN 2010
Tempat: Rumah Maci Noriam

Pemenang Katogeri 25-35 tahun
Nurul Firdah

Pemenang Katogeri 36-55 tahun
Kamsiah

Pemenang Kategori Warga Emas
-Ina Saling
-Ina Awang
-Ina Din



Tahniah buat semua pemenang

persaingan antara para peserta


saya:ehemm...naik 0.1kg...^-^

Para peserta yang berjaya menurunkan berat badan, teruskn..kekalkan sehingga final bulan 12 nanti.
Bagi peserta yang naik berat badan, jangan putus asa. Perjuangan belum selesai.

By:farra

Tuesday, May 25, 2010

lcct ---->KKIA (26May2010)

8.30am, Bandar Kota Perdana, Seri Kembangan, Selangor

Masa untuk packing,

List down barang2 yang telah dibeli:

a) Book & Magazine:

1) Law of attraction, Micheal J. Losier
2) Jangan Bersedih, Jadilah Wanita yang paling bahagia, Dr Aidh Abdullah Al-Qarni
3) Segalanya Cinta 1..2..3, Manual untuk Jatuh Cinta, Buku Prima
4) Nur, Jun 2010
5) Anis, Jun 2010
6) OH! Health, Jun 2010
7) Mingguan Wanita, 21-27 Mei 2010


b) Tudung Ariani, 2

c) Selendang, 4

d) Pakaian, ada la beberapa pasang..kebanyakannya kain untuk dibuat baju kurung, memandangkan MY WEDDING invitation musim2 cuti sekolah akan datang sangatlah banyak..:)

Itu sahaja.............
9.05am, Seri Kembangan, Selangor.

2.00pm (LCCT)
-check-in
-jln2, beli minyak wangi Miss Lomani Paris with free gift, Miracle
-magazine (Harmoni & Mingguan Wanita)

4.00pm (Terbang di Awan Biru ke KK)

7.00pm (My Dad & Adik GG ambik)

8.00pm (Dinner at Pak Din Restaurant)

10.00pm (KG TAUN GUSI, Kota Belud........YESSSSSS......!!!)

2.00am
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz............

by:farra

Friday, May 21, 2010

Remove Do, Not, Don't from your life dictionary

Change your words, if you want to change your life..!!

Law of Attraction, Micheal J. Losier

Selepas sahaja selesai membaca buku L.O.A, klik..klik..dan klik lagi..
-Control panel
-Appearance and Personalization
-Windows sidebar properties
-Add gadgets to the sidebar

My laptop background telah berubah wajah (alihkan pandangan anda pada gambar di atas) pada hari ini. Untuk maklumat lanjut, bacalah buku ini.



by:farra

Thursday, May 20, 2010

KL lagi..

Al-kisahnya...
1) Selasa (18.5.2010)baru dimaklumkan kena pergi KL, ada hal yang sangat penting. Sebenarnya, aku jadi wakil ketua projek untuk Sesi pemantauan Geran Penyelidikan. Tapi, aku masih mempertimbangkan, agak marah dengan pengurusan sebab makluman yang lambat ekoran dari nama geran kami tercicir untuk makluman pertama yang bertarikh 12 Mei 2010 lagi. Di harap, kesilapan seperti ini tidak berulang pada masa akan datang. Ia amat menyusahkan..!!

2) Rabu (19.5.2010) Tiada pilihan lain, aku terpaksa pergi di tengah kekusutan menyelesaikan masalah2 yang berat yang dipikul di saat2 akhir menghabiskan pengajian.
8.00-10.00 = Selesaikan my own problem, Ya Allah, Permudahkan lah Urusan ku...!!
10.00-1.00 = Siapkan slide show untuk dibentangkan esok
2.00-3.00 = Jumpa pemangku ketua projek, tunjukkan slide show, buat penambahbaikkan
3.30= Ke Maybank Alamesra, sistem down la pula. Ke Maybank Shell Sulaman
4.30 = Ke Airport terminal 2, Berbaris panjang untuk membeli tiket, "Tiket ke KL, malam ni"..bla..bla..ok, flight pukul 9.25 pm ya Cik..
(masa untuk call bapa, mama, adik2, call kazen di KL, supaya ambik di airport)
5.00 = Balik ke IBTP, dalam keadaan jem.
6.00 dan ke atas = Peking, mandi, bertolak ke airport selepas Solat Maghrib
7.30 = Suda tiba di airport, check-in 7.45pm, dihantar oleh Lin, Shasha n Za, sempat lagi makan KFC
9.25pm = Dalam kapal, KL..here i comee...

LCCT
12.00 am = LCCT
12 - 1.30am = Tunggu my Cuz, sempat lagi beli buku Law of attraction, Michael J. Losier, RM41, di Kedai buku dekat LCCT tu, masa pergi, kedai tu hampir tutup. So, penantian selama lebih kurang sejam setengah tidak la terasa terlalu lama sangat dengan kehadiran buku tu, penat pun hilang.
3.00am = sampai di rumah My cuz, di Seri Kembangan.
4.30am = baru tidur, OMG, esok bentang pukul 10.45am di Residence@UNITEN, Kajang.

zzzzzzzzzzzzzz........God, give me a strength...!!

Esoknya, 20.5.2010

9.00 am = Residence@ UNITEN
Alhamdulillah, pembentangan berjalan dengan lancar. Terdapat 4 panel yang menilai, seperti sesi Temuduga. 15 minit bentang, hampir 30 minit, sesi soal jawab. So, sekian dulu...sila alihkan perhatian anda pada screen capture di atas..La (panggilan adik bongsu manjaku di rumah)

Keadaan kesihatan: Batuk, sakit2 badan, perlukan masa untuk berehat..!!

3 hari dalam ''SEJARAH HIDUPKU"

by : farra