Tuesday, December 18, 2012

Bantal Kapok by papa's handmade

Salam..
Ni mo ceta sket pasal bantal kapok, diperbuat daripada kapok (dari buah kapok) yang mana susah sangat nak cari kapok sekarang ini. Ntah, pokok kapuk ni dah hampir pupus ka tak tahu la..mana peginya kapok2 tu..

Aku berkahwin sudah hampir setahun lebih, sudah ada anak pun yang berusia 3 bulan. Baru aku tahu yang hubby aku yang tersayang ni ada bakat terpendam rupanya. Betul-betul tidak sangka. Ya lah..masa bercintan cintun dulu, mana sempat bercerita mengenai bakat masing2. Kitorang kan 'Love after Married', huh..sapa kata Love After Married ni x best..best sgt2..

My hubby ni rupanya minat MENJAHIT!!eh..jgn ketawa tau..macho tau Inspektor Asmadi menjahit. Suke..suke..suke...:)

Jom tgk Isp. Asmadi bersama bantal kapuknya..khas buat anak tersayang, Mohd Afif yang balik esok ke Sabah..










Best sgt, afif merasmikan bantal kapok hasil tangan papa dia. Sampai x mo lepas bantal tu. Papa buat 2 set, satu utk afif, satu utk eisya. Eisya tu kazen afif..

Dah post pic bantal ni kat FB, tidak sangka terus ada kawan yang nak order. Waa...bestnya...boleh buat side income ni..:) 

 bantal kapuk ni memang sudah nak dapat. Tahan lama, tidak seperti bantal span yang banyak kat pasaraya tu. Ni, Original handmade!!Quality Superb..!! Jahitan mesin dan tangan yang kemas..!!

Cehh..aku ni beriya2 ni nak promote. Aku just nak sokong hobi hubby aku. Macam juga dia sokong hobi aku buat kek...hihi..Di samping nak tambah2 duit tabung/ takaful afif. 

Ok guys, sapa2 yang berminat nak order bantal kapuk, nak borong bantal kapuk ka, nak hadiahkan buat kawan2 yang baru dpt baby ka..boleh email di farrawatisabli@gmail.com. Nanti akan dibalas beserta no tel. Only for the serious buyer :)

Afif 3 month



Berat afif masa 3 bln ialah 5.8kg..syukur, anakku membesar dgn sihat. Sudah pandai bertiarap.

Saturday, November 17, 2012

1st anniversary

Syukur alhamdulillah,
Hari ini 18.11.2012 genap setahun usia perkahwinan saya dgn encik hubby yang tersayang. Tiada kata dpt diucapkan selain memanjatkan rasa kesyukuran kepada Allah swt atas kebahagiaan, kesihatan dan kurniaan yang terindah iaitu kehadiran permata hati tersayang Mohd Afif. Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...Thank You Allah...!!



Pakaian tradisi Jawa (hubby side)


Pakaian tradisi Bajau Sama Kota Belud




Ya Allah, please keep him safe, blessed and let us be together eternally, amin..
we have been married 1 year, and after 1 year.......


Happy 1st anniversary 'Asmadi &Farra ^_^

Tuesday, November 13, 2012

Doa akhir tahun dan awal tahun Hijrah

Doa Akhir Tahun
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.
Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram 1433 (Hari Sabtu malam Ahad).
Barangsiapa membaca doa ini sebanyak 3 kali selepas solat rowatib ba’diyyah Maghrib pada malam tanggal 1 Muharram, Allah akan memerintahkan 2 malaikat untuk melindunginya daripada fitnah dan tipu daya syaitan selama setahun yang mendatang.



Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


Thursday, November 8, 2012

Afif 2 month :)




Berat afif 2 bulan adalah 5.2kg. 

Afif 1 month :)






Saturday, September 15, 2012

Saat kelahiran 'Mohd Afif'

Salam, 
Sudah lama tidak update blog ni, tup tup tajuk entry kali ni saat kelahiran putera sulungku suda. Mungkin kerana pelbagai kekangan masa akhir2 pregnant, so, mood berblog pun masa tu kurang. 

Sebenarnya, tarikh jangkaan bersalin adalah 31 Ogos 2012. Hari Merdeka!!! Tapi, didapati pada hari berkenaan tidak ada tanda2 hendak bersalin. Mungkin sebab anak pertama, agak lambat sikit. Sihat walafiat lagi dan sempat tengok perbarisan sempena hari merdeka di KK (depan hotel promenade), masa tu parent dari KB datang, mak mentua dari Tawau pun ada. Hubby? emm..direct cuti since raya lagi, menanti kehadiran our prince. 

Dipendekkan cerita, pada 3 September 2012 (pagi) aku dapati ada tanda yang jelas menunjukkan saat kelahiran putera sulungku tiba. Sakit perut dan darah !! Segera kejutkan suami dan kami ke hospital jam 3am. Sampai di hospital, periksa di bilik penilaian rahim dah buka 3cm dan boleh admit di wad kenanga 1. Sakit perut kian terasa, baring, duduk, mengiring, berjalan, semua serba tidak kena. Jam 11pm, dr cek lagi, sudah buka 5cm. Jam 11.50pm Dr pecahkan air ketuban dan aku di hantar ke labor room. 

Di labor room, CTG dipasang dekat perut. Makk aai, dah la perut sakit, pasang lagi benda ni, susah la bergerak. Bukaan baru 5cm, nak tunggu sampai 10cm berapa lama lagi agaknya..

pusing kiri, pusing kanan, pooh kiri, pooh kanan, zam zam ala kazam...10 JAM kemudian, baru bukaan mencapai 10cm, dah boleh meneran. Masa tu, energy low sangat, dah weak since last isi perut dgn  nasi adalah pukul 5 pm kelmarin. Sekarang sudah pukul 9 pagi, hampir 10 jam. Demi anakku, mama akan teruskan perjuangan. Push..push..go..go..lagi..(1 jam). Finally, lahirlah seorang putera dari rahimku yang aku kandungkan selama 9 bulan ke dunia. MOHAMMAD AFIF BIN ASMADI, 4 September 2012, 10.11 am,  3.1 kg, Hospital Likas. 






Thursday, April 26, 2012

Kehamilan dan Fibroid


Salam..

Semalam, 26.4.2012, Aku ada temujanji di Klinik Kesihatan ibu dan anak. Excited la juga sebab 1st time scan baby dalam perut ni yang makin hari terasa makin aktif. Malam tadi, susah mau tidur sebab baru balik dr Kuching bercuti nak jumpa hubby. Biasalah, baru berpisah..mood sedih lagi..;p

Cerita di klinik,
Sekarang kandungan aku telah berusia 21 minggu (5 bulan, 1 minggu). Masa scan, mula2 tu Dr ckp, baby ok, jantung baby ok dan fizikal pun ok. Lega rasanya. Aku pun nampak juga baby dalam perut ni walaupun agak kurang jelas. Tp maybe naluri keibuan yang tinggi, nampak mcm baby tidur dengan lena.

Otherwise, ada something ni. Nampak tak? Dr tanya, aku pun tgk..ada lah nampak mcm gelap sikit kat bawah tu. Ada apa Dr? Look like fibroid..Ya, fibroid, kata Dr. Aku dah start risau. Dr scan lagi nak memastikan benda tu. Dan Dr Fatimah sahkan ada fibroid dalam rahim sebelah bawah sebesar 6x5 cm.
(Bayangkan perasaan I masa tu mcmn).

Kemudian, dr terangkan sedikit mengenai fibroid sambil menulis form untuk rujukan ke pakar pada Jun ni. Dr pesan, jangan risau sangat ya. Ketumbuhan fibroid biasa juga berlaku pada wanita hamil disebabkan peningkatan hormon estrogen. Cuma ada beberapa komplikasi berlaku nanti seiring dengan pembesaran bayi dalam rahim.

Since kurang knowledge mengenai Fibroid ketika kehamilan, balik rumah dengan perasaan sedih, aku terus buka internet dan search mengenai Fibroid. Di sini, ada beberapa link mengenai Fibroid yang boleh dijadikan rujukan bersama:

http://portal.alamhamil.com/faqs-kehamilan/sukar-hamil/86-fibroid.html
http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/02/fibroid-dan-kehamilan.html
http://drzubaidi.com/blog/?p=1805

La Tahzan, anggaplah ia sebagai Ujian Allah pada hamba yang disayangiNya.
Ia bukanlah musibah yang dicari, ia datang dengan sendirinya. Kita sebagai hamba Allah yang menumpang di bumi ini kena terima dan redha dengan apa juga ujian yang diberikan olehNya. Sentiasalah bersangkabaik.

Tiada seorang ibu@bakal ibu pun yang mahu fibroid tumbuh di dalam rahim, lebih-lebih lagi ketika bayi yang disayangi juga berada di dalam rahim yang mana mereka terpaksa berkongsi tempat tinggal. Disamping itu, fibroid tersebut jika semakin membesar, boleh menghalang laluan bayi bila tiba masa bayi itu keluar ke alam nyata untuk berjumpa ibunya :'(

Buat masa ni, just think positive. Ini adalah ujian fizikal dan emosi. Kena kuat dan tabah menghadapinya, kena banyakkan berdoa dan bertawakal agar selamat hingga ke akhirnya. alhamdulillah, semalam sudah cerita semua dengan hubby dan dia cukup tenang, kata-kata semangat dan kasih sayang darinya sering menjadi inspirasi bagi ketenangan aku disini.

Doakan saya kawan2 semua....

Wallahu a'lam



Thursday, April 19, 2012

My baby progress: 20 week

Salam,

Only 20 more weeks to go
Woohoo! I'm FINALLY half way through my pregnancy! This week I'm carrying 10.5 inches and 10.5 oz of growing baby-goodness! My perfect little baby now has tiny eyelashes, eyebrows, and their tiny teeth buds are sprouting beneath the gum line.
(paste dari Baby gaga from FB)


alhamdulillah, sudah separuh fasa kehamilan telah ditempuhi. Macam cepat pula masa berlalu. Indahnya proses kehamilan, tidak pernah dialami selama ini iaitu dari morning sickness, kurang selera makan ke 'asyik lapar ja sepanjang hari'. Sudah boleh masak, daripada elergik bau dapur di awal fasa kehamilan dulu.

Hasil rekod kesihatan ibu di klinik kesihatan setiap bulan, setakat ini tidak terdapat apa-apa masalah mengenai kandungan ini. Cuma berat badan masa tiga bulan yang pertama telah berkurang sebanyak 3kg. Mungkin disebabkan oleh muntah2 yang teruk. Kini, memasuki bulan ke-4 telah menaik sekilo. Ok la tu :-)

Pergerakan baby, makin aktif dari sehari ke sehari. Sudah pandai anak mama pusing2, main2 dan pandai pula kejutkan mama pagi-pagi. Selalu juga bawa baby bercerita, usap2 dia. Indahnya...

Doa untuk mendapat zuriat yang soleh

                     رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء

"...Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan."

    Surah Al Imran. Ayat 38

Thursday, January 12, 2012

Tip atasi rasa mual di waktu pagi

Alahan, loya atau muntah yang biasa dialami waktu pagi, di awal kehamilan sedikit sebanyak mengganggu emosi wanita hamil. Perubahan ini menyebabkan rasa malas untuk mengambil sarapan kerana khuatir apa yang dimakan akan dimuntahkan semula. Jangan menyeksa diri wahai bakal ibu, sarapan sebenarnya cukup penting buat wnita hamil.

Berikut adalah beberapa panduan memilih makanan untuk sarapan bagi menggurangkan rasa mual dan mahu muntah:


  • Pilih menu yang tidak mendatangkan mual misalnya terlalu manis dan bersantan.
  • Hindari makanan yang mengandungi lemak tinggi.
  • Hindari makanan yang berkuah, makanlah makanan yang kering, ringan dan menyegarkan. Misalnya, biskut kering dan buah-buahan kering.
  • Jika rasa mual dengan susu, ubah menu susu menjadi puding. Ianya penting, asalkan keperluan wanita hamil dapat dipenuhi.
  • Makan sedikit demi sedikit tetapi kerap. Hindari kopi dan krimer sebaliknya gantikan dengan teh hangat yang beraroma segar.
AWAS:
Mengelak dari mengambil sarapan boleh memberi kesan kurang elok pada ibu dan janin.
(sumber: majalah mingguan wanita, bil 1468)

Tuesday, January 10, 2012

Rekod Kesihatan Ibu

Salam,

Hari ini aku ke klinik untuk daftar kehamilan di klinik kerajaan. Lega bila sudah daftar buku rekod kesihatan ibu. Bukan sengaja melengahkan pendaftaran di klinik, tetapi masih menunggu sijil nikah dikeluarkan dari jaheins. Kandungan aku sekarang berusia 6 minggu, dimana perkiraan adalah bermula dari last period iaitu 23.11.2011. Jangkaan bersalin adalah 31.08.2012, hari merdeka tu cayang. Bestnya kalau lahir hari merdeka, tiap kali birthday, cuti umum. Tapi biasanya ini jangkaan sahaja, boleh jadi awal 2 minggu atau lewat 2 minggu. Aku tidak kisah semua tu, yang penting permata hati 'ayah bonda' lahir dengan selamat.

Bila timbang berat tadi, tidak sangka berat badan turun 1 kg. Sememangnya, 1st trimester yang aku sedang lalui ini, selera makan sangat berkurangan. Sepinggan nasi susah nak habis, terpaksa cari tempat makan lain selain dirumah. Kadang-kadang makan di rumah makcik ataupun di restoren. Walaubagaimanapun, aku kena gagahi jua, biar makan sedikit tetapi kerap. Inilah pengalaman menjadi ibu, syukur sangat aku diberi kesempatan untuk merasai betapa nikmatnya menjadi seorang ibu. Jangan ambil negatif segala kepayahan yang kita alami di awal kehamilan. Orang lain pun melaluinya malahan ada yang lebih teruk dari ini. Kita kena banyakkan bersabar melaluinya. Sentiasa berperasaan gembira walaupun sebenarnya, sukar juga melaluinya bagi pengalaman pertama ini sebab badan lemah sangat dan tidak bermaya.

At last, enjoy your pregnancy :)

Monday, January 9, 2012

Graduation 2011 and My paper published :)

Salam,

Lama tidak bercerita mengenai research dalam blog ini. Sabtu lepas, supervisor ada sms mengenai paper yang saya tulis bagi research semasa pengajian master telah diterima untuk diterbitkan dalam sebuah journal antarabangsa.

Happynya!! sebenarnya dah banyak kali tulis manuskrip untuk dihantar ke mana-mana journal, tapi tidak semua journal boleh menerima hasil penulisan dan penyelidikan kita. Lebih-lebih lagi ke journal antarabangsa yang mempunyai impact factor yang tinggi kerana persaingan dengan penyelidik lain dan standard yang tinggi. Daripada penulisan-penulisan sebelum ini yang tidak diterima (rejected), ia sebenarnya dapat memperbaiki penulisan kita hasil daripada komen reviewer yang sememangnya expert dalam bidang ini.

Tajuk paper adalah ' Antioxidant properties of selected etlingera and zingiber species (zingiberaceae) from Borneo Island'. Paper ini telah diterbitkan di 'International Journal of Biological Chemistry', Januari 2012.
http://scialert.net/abstract/?doi=ijbc.0000.37942.37942

Insyaallah, next month paper kedua saya akan diterbitkan di PERTANIKA Journal of Tropical Agricultural Science (JTAS). Paper kedua ini adalah bertajuk ''Cytotoxic Properties of selected Etlingera spp. and Zingiber spp. (Zingiberaceae) endemic to Borneo (JTAS Vol. 35(1) Feb 2012).

Sebagai seorang academician-to be, penerbitan journal amatlah penting. Ia dapat menjadi rujukan bagi penyelidik lain dalam bidang yang sama.

Alhamdulillah, the journey of success- Graduation 26 Nov 2011and  two papers published :)



Friday, January 6, 2012

morning sickness

Salam..
Di ambang kehamilan yang baru sahaja beberapa minggu, beberapa perubahan dalam diri semakin dirasai. Antaranya, pagi-pagi bangun tidur, rasa loya, pening dan badan lemah. Rasa cepat sangat lapar tapi bila makan, kuantiti sedikit saja. Rasa mau makan, tapi selera kurang..Macamana tu? sukar nak cerita sebenarnya, hanya orang-orang yang pernah mengalami saja yang tahu. Sudah start minum susu ANMUM Materna, segalanya buat anak mama, caayang dia ;p

Selain tu, elergik dengan bau dapur. Padahal sebelum ni, kita lah yang masak, sekarang ja di awal kehamilan ni, dapat cuti daripada memasak. Adooi, bila mama masak di dapur, cepat-cepat aku masuk bilik supaya tidak rasa loya.

Mudah rasa sedih dan sensitif juga semakin bertambah-tambah. Mudah sangat mengalirkan air mata lebih-lebih lagi bila teringatkan mr hubby yang jauh dimata. Nasib baik la mr hubby selalu bagi semangat dan kata2 yang best.

Adakah ini semua simptom 'morning sickness', atau dalam bahasa bajau dipanggil 'baus' ?

TIPS untuk pasangan yang berjauhan:
Jangan ikut emosi sangat, jangan stress sangat, sibukkan diri dengan perkara-perkara yang berfaedah, supaya dapat merawat kerinduan :)
(Ini adalah peringatan untuk diri sendiri)

wslm..

Thursday, January 5, 2012

amalan ketika hamil dalam Islam


Salam,
Sebagai seorang hamba Allah, kita seharusnya bersyukur atas nikmat dan kurniaanNya. Bila dikurniakan rezeki anak, seharusnya penjagaan yang baik adalah bermula dari rahim lagi. Berikut adalah antara amalan-amalan yang baik untuk dilakukan semasa mengandung: 

1. Banyakkan bertaubat - memohon ampun akan dosa2 yg telah kita lakukan sebelum ini, semoga anak yg bakal lahir itu nanti menjadi anak yang bertaqwa.
2. Menutup Aurat - Sentiasa menutup aurat sesuai dengan ketentuan ajaran Islam. Agar hidup mendapat keberkatan.
3. Banyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran:
3.1- Surah AlFatihah dan ayat kursi
3.2- Surah Yaasin
3.3- Surah Taubat
3.4- Surah Maryam (untuk mudah bersalin-anak soleh dan taat)
3.5- Surah Yusof (utk memperoleh anak yang cantik, kacak, sihat dan sempurna).
3.6- Surah Luqman (utk mendapatkan anak yg taat)
3.7- Surah An-Nahl ayat 78
(" dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumudalam keadaan tidak mengetahui sesuatupun, dan Dia memberimu pendengaran, penglihatan dan hati nurani, agar kamu bersyukur'')
3.8- Surah Al-’Araaf ayat 189
(''Dialah yang menciptakan kamu dari jiwa yang satu (Adam) dan daripadanya Dia menciptakan pasangannya, agar dia merasa senang kepadanya. Maka setelah dicampurinya, (istrinya) mengandung kandungan yang ringan, dan teruslah dia merasa ringan (beberapa waktu). Kemudian ketika dia merasa berat, keduanya (suami isteri) bermohon kepada Allah, Tuhan mereka (seraya berkata), ''Jika Engkau memberi kami anak yang soleh, tentulah kami akan selalu bersyukur.''

Jadikan ia sebagai amalan....:)

Monday, January 2, 2012

hari ke 2, 2012

Salam, masih di awal tahun baru, pasti ramai lagi yang tengah memikirkan azam baru. Teringat pula tahun sebelum ni, azam tahun baru mesti diselitkan dengan menguruskan badan. Bagi tahun ini, tiada lagi kuruskan badan sejak berbadan dua ni. Oh ya, teringat pula lawak OSBON masa final MLM, geli hati tgk Abon mengandung dengan jalan cerita yang 
simpel tetapi lawak. Berapa kali aku tgk di YouTube pun tidak boring juga. Tahniah OSBON,tahniah Abon, orang jawa memang BEST....(my hubby org Jawa, best, rajin, pandai masak nasi goreng dan sambal kicap) hihihi...rindunya dekat dia yang berada di Kuching, Sarawak tu. Rindu serindu-rindunya....uwaaa :(
 Ni ada kata2 best di awal tahun baru ni:
"Kita tidak akan putus asa bila berhubungan kuat dengan Allah SWT, hanya mereka yang tidak berhubungan kuat dengan Allah SWT dan buruk sangka dengan Allah SWT akan putus asa. {Prof Dr Muhaya)