Salam...
hari ni mau kongsi resepi Sago Gula Melaka, resepi ni jumpa di majalah Rasa edisi yang dulu-dulu. Itulah bagusnya kan simpan koleksi majalah-majalah masakan, bila terasa mau buat, selalu belek2 buku resepi, dlm hati, hari ini resepi apa?
Ok la, ini resepinya, ringkas saja:
300gm sago biji direbus
150gm gula melaka dimasak
150 gm santan
Cara2 membuat:
Rebus sago, tapis dan basuh
Masukkan dalam bekas bessih
Hidang dengan Gula Melaka yang dimasak dengan santan
Simpan di peti sejuk.
Sedap dimakan masa sejuk.
hari ni mau kongsi resepi Sago Gula Melaka, resepi ni jumpa di majalah Rasa edisi yang dulu-dulu. Itulah bagusnya kan simpan koleksi majalah-majalah masakan, bila terasa mau buat, selalu belek2 buku resepi, dlm hati, hari ini resepi apa?
Ok la, ini resepinya, ringkas saja:
300gm sago biji direbus
150gm gula melaka dimasak
150 gm santan
Cara2 membuat:
Rebus sago, tapis dan basuh
Masukkan dalam bekas bessih
Hidang dengan Gula Melaka yang dimasak dengan santan
Simpan di peti sejuk.
Sedap dimakan masa sejuk.
Tapi, kali perama buat, aku masak gula merah, kemudian curah dengan susu cair.
Memandai ja kan ubah resepi..hihi...
Kali kedua, haa...Snowy Sago with slightly modification....
Guna Gula Merah yang dimasak dengan sebungkus santan, pas tu tabur kelapa parut diatasnya.
Resepi kedua lagi best dan lemak berkrim disukai ramai.
Selamat Mencuba !!
Pesanan: JAngan Membazir Masa Membazar :)