Salam...
bulan2 puasa ni, rajin pula aku share resepi dkt blog ni, kali ni mau share resepi laksa sarawak. Kali pertama aku makan laksa sarawak ni masa di kuching bulan 5 tahun ni, taim tu melawat hubby di sana dalam 2 minggu juga la bercuti. Baru mo bercuti, afif pula kena demam dan batuk, sampai kena masuk wad di hari kedua kami di kuching, kesian hubby, 2 malam tidak tidur jaga afif.
Masa di Hospital, ada makcik yg jln2 menjual di wad tu bawa laksa sarawak, aku pun teringin mau mencuba, beli satu. Urmm...sedap juga, tengahari, hubby melawat bawa 2 bungkus laksa sarawak juga, tanpa diminta. Macam tau2 pula dia yg isterinya ni teringin banget mau makan laksa sarawak. Lepas dari situ, cari2 resepi then buat. Mula2 buat, alhamdulillah..menjadi, tapi kurang santan. Menurut hubby ler....bagi aku ok ja..hihi...kali kedua buat, PERFECT!! suda macam berada di bumi Sarawak, sedangkan di Sabah. Tidak perlu pening2 kepala memikirkan apa benda dalam tu, beli ja Pes Laksa Hj Manan, sudah tersedia, lengkap dan mudah.
Ok lah, ini adalah resepinya.
Credit to Mr Google dlm My Resepi. (Sumbangan Sherry Mz)
bulan2 puasa ni, rajin pula aku share resepi dkt blog ni, kali ni mau share resepi laksa sarawak. Kali pertama aku makan laksa sarawak ni masa di kuching bulan 5 tahun ni, taim tu melawat hubby di sana dalam 2 minggu juga la bercuti. Baru mo bercuti, afif pula kena demam dan batuk, sampai kena masuk wad di hari kedua kami di kuching, kesian hubby, 2 malam tidak tidur jaga afif.
Masa di Hospital, ada makcik yg jln2 menjual di wad tu bawa laksa sarawak, aku pun teringin mau mencuba, beli satu. Urmm...sedap juga, tengahari, hubby melawat bawa 2 bungkus laksa sarawak juga, tanpa diminta. Macam tau2 pula dia yg isterinya ni teringin banget mau makan laksa sarawak. Lepas dari situ, cari2 resepi then buat. Mula2 buat, alhamdulillah..menjadi, tapi kurang santan. Menurut hubby ler....bagi aku ok ja..hihi...kali kedua buat, PERFECT!! suda macam berada di bumi Sarawak, sedangkan di Sabah. Tidak perlu pening2 kepala memikirkan apa benda dalam tu, beli ja Pes Laksa Hj Manan, sudah tersedia, lengkap dan mudah.
Ok lah, ini adalah resepinya.
Credit to Mr Google dlm My Resepi. (Sumbangan Sherry Mz)
Bahan-bahan
- 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
- 2 bungkus Bihun
- 500gram udang basah
- 3 ketul dada ayam
- 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
- 8 biji telur ayam
- 1 kiub pati ayam maggi
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula & msg secukup rasa
- BAHAN TAMBAHAN
- 500gram tauge (i tukar kpd timun)
- Daun ketumbar @ daun pudina (i guna daun sup)
- Limau kasturi @ lemon
- SAMBAL BELACAN
- 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
- Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh) (i guna belacan papar)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
Cara-cara
- Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
- Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
- Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
- Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
- Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
- Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
- Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
- CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
- Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
- Set lengkap hidangan laksa swk.
APA KATA MEREKA???
papa: Sedap (2x makan)
mami: sedap
hairiah (jiran + kawan): tq farra, merasa juga laksa sarawak walaupun di kk
hubby: waa....bertuah aku dapat isteri yang pandai masak, i tambah2 ja ni, manada hubby ku ckp gni, maybe dalam hatinya..masa ni hubby nun jauh di kuching sana. Tgk pin ni di fb ja.
Selamat Mencuba...
Yang ada di kk atau kawasan sekitarnya, mahu pes laksa sarawak ni, bole rojer, nnt i kirim kat hubby suh beli......