Skip to main content

Laksa Sarawak

Salam...
bulan2 puasa ni, rajin pula aku share resepi dkt blog ni, kali ni mau share resepi laksa sarawak. Kali pertama aku makan laksa sarawak ni masa di kuching bulan 5 tahun ni, taim tu melawat hubby di sana dalam 2 minggu juga la bercuti. Baru mo bercuti, afif pula kena demam dan batuk, sampai kena masuk wad di hari kedua kami di kuching, kesian hubby, 2 malam tidak tidur jaga afif.

Masa di Hospital, ada makcik yg jln2 menjual di wad tu bawa laksa sarawak, aku pun teringin mau mencuba, beli satu. Urmm...sedap juga, tengahari, hubby melawat bawa 2 bungkus laksa sarawak juga, tanpa diminta. Macam tau2 pula dia yg isterinya ni teringin banget mau makan laksa sarawak. Lepas dari situ, cari2 resepi then buat. Mula2 buat, alhamdulillah..menjadi, tapi kurang santan. Menurut hubby ler....bagi aku ok ja..hihi...kali kedua buat, PERFECT!! suda macam berada di bumi Sarawak, sedangkan di Sabah. Tidak perlu pening2 kepala memikirkan apa benda dalam tu, beli ja Pes Laksa Hj Manan, sudah tersedia, lengkap dan mudah.

Ok lah, ini adalah resepinya.
Credit to Mr Google dlm My Resepi. (Sumbangan Sherry Mz)

Bahan-bahan 

  • 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
  • 2 bungkus Bihun
  • 500gram udang basah
  • 3 ketul dada ayam
  • 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
  • 8 biji telur ayam
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam, gula & msg secukup rasa
  • BAHAN TAMBAHAN
  • 500gram tauge (i tukar kpd timun)
  • Daun ketumbar @ daun pudina (i guna daun sup)
  • Limau kasturi @ lemon
  • SAMBAL BELACAN
  • 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
  • Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh) (i guna belacan papar)
  • Sedikit air perahan limau@lemon
  • Garam & gula

Cara-cara

  1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
  2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
  3. Dscn1326
    Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
  4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
  5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
  6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
  7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
  8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
  9. CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
  10. Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
  11. Set lengkap hidangan laksa swk.








APA KATA MEREKA???


papa: Sedap (2x makan)
mami: sedap
hairiah (jiran + kawan): tq farra, merasa juga laksa sarawak walaupun di kk
hubby: waa....bertuah aku dapat isteri yang pandai masak, i tambah2 ja ni, manada hubby ku ckp gni, maybe dalam hatinya..masa ni hubby nun jauh di kuching sana. Tgk pin ni di fb ja.

Selamat Mencuba...
Yang ada di kk atau kawasan sekitarnya, mahu pes laksa sarawak ni, bole rojer, nnt i kirim kat hubby suh beli......

Popular posts from this blog

18.11.2011 Malam Berinai

Salam, Pada malam selepas majlis pernikahan, berlangsungnya majlis malam berinai. Ia kebudayaan Bajau Sama Kota Belud iaitu juga dipanggil malam 'mandi badak', maksudnya menepung tawar dan berinai agar menaikkan seri pengantin untuk bersanding keesokan hari. Ia berlangsung selepas Solat Isya'. Inilah pakaian suku kaum Bajau Sama di Kota Belud. Yg atas kepala dipanggil Serimpak. Berat ni!! My lovely mum 'menepung tawar' My captain, mengantuk ka tu? The little girl tu Nea n Wiwin, drg sporting sgt.. My Grandma My lovely dad Majlis diteruskan dengan acara kebudayaan iaitu Gambus dan bertitik, sampai jam 2pagi acara ni selesai.

10 Cara TENANGKAN HATI Dalam Berusaha?

10 Cara Bagaimana Untuk TENANG Dalam Berusaha? #1 Jangan terlalu fikirkan hasil, tenang. Usaha. Bila kita tenang, aura lebih terserlah. Hargai usaha dan serah pada Allah swt. Hati kita dalam genggaman-Nya. #2 Bebaskan diri dari penghargaan manusia, jangan merasa hebat. Dia yang Maha Hebat yang menjadikan diri kita hebat.Jika kita niat untuk buat baik, Dia akan balas dengan kebaikan. InsyaAllah #3 Jangan terlalu rasa bersalah, ia akan melemahkan 'energy' kita. Taubat dan perbaiki kesilapan. #4 Kita tahu dunia ini tempat ujian, markahnya nanti di Padang Mahsyar. InsyaAllah, kita akan tenang kerana sentiasa ingat untuk mengumpul banyak bekalan untuk dibawa pulang ke tempat abadi. #5 Dunia bukan tempat berlumba, tetapi untuk melakukan yang terbaik. Bukan untuk fokus dicakap orang baik, tetapi perlu menjadi orang yang baik. Bukan sebab hendak tunjuk hebat tapi ia ibadah. Sentiasa periksa ketulusan dan keikhlasan hati. #6 Maksimakan ikhtiar. Atur strategi dan taub

Jalan-jalan di Pekan Ayer Hitam, Batu Pahat

Berkesempatan berjalan-jalan di Pekan Ayer Hitam, Batu Pahat, Johor..BEST..!!!banyaknya anak-anak patung jual di sini. Murah pula tu, memang teruja la tgk barang2 kiut-miut yang dijual. Sesuai dengan cita rasa aku, yang sukakan barang2 yang kiut khususnya kaler pink..^^, umur:28 th beb...beli la juga patung bantal tu untuk dua orang adik yang sentiasa menantikan buah tangan dari kakak mereka ni. Selain tu, beli kerepek dan pelbagai perencah masakan di sini. Thanks a lot to, adik ain yang sudi bawa akak jalan2 kat cni. Next time, pasti tempat ni akan ku kunjungi lagi... Jom kita tgk2 gambar..!! ~fs~ 24 April 2010