Skip to main content

Aku dan K.E.K



Salam Aidilfitri dan Salam Ceria..

Aku minat buat kek..
Hanya belajar sendiri2 di rumah..tgk buku2 resipi..tanya kawan2..dll..
Selalunya buat kek hari jadi untuk ibu bapa, adik2 dan kawan2..anniversary my parent (20 Disember) dan banyak lagi acara2 lain yang sewaktu dengannya..dengan itu, adalah juga sedara mara yang menempah kek yang tidak seberapa..

Baru2 ini (bulan posa 1430h), ada kursus bakeri, pastri dan kek di KK..aku pun curi2 masa sedikit untuk menghadiri kursus ini..eh, bukan sedikit masa tau, banyak masa..5 hari..huh,minta cuti awal la 2 minggu sebelum hari raya..rupanya pegi berkursus buat kek..tidak kena mengena dengan tesis aku..hanya kerana minat..(sori boss.., bila balik Malaysia nanti saya buatkan kek..:-)

So, banyak manfaat yang diperolehi daripada kursus ini..selama ini aku buat kek, guna tepung yang tidak sesuai..manalah tahu kan..ingatkan tepung gandum ni semuanya sama..Chef cakap tepung yang aku guna selama ni hanya bleh guna untuk goreng kuih pisang..jangan guna tepung cap rama2 ka,cap kumbang ka,cap belalang ka..gunalah..SUPERFINE FLOUR!!!ada jual di 'Bake with me', jalan Lintas, Kota Kinabalu..

ops..Chef yang mengajar adalah Chef Sazali Ismail (Chef Selebriti Malaysia) dan Chef Noordin (pernah bertugas di Istana Sultan Brunei)..rasa sangat teruja dan bertuah la kerana berkesempatan belajar teknik2 membuat kek, pastri dan roti dengan mereka..
Aku dan Kek tidak boleh dipisahkan..maanfaatkan hobi anda dengan membuat pelbagai transformasi pada kek tersebut.."Farra's Cake House"~fs~

Comments

Popular posts from this blog

10 Cara TENANGKAN HATI Dalam Berusaha?

10 Cara Bagaimana Untuk TENANG Dalam Berusaha? #1 Jangan terlalu fikirkan hasil, tenang. Usaha. Bila kita tenang, aura lebih terserlah. Hargai usaha dan serah pada Allah swt. Hati kita dalam genggaman-Nya. #2 Bebaskan diri dari penghargaan manusia, jangan merasa hebat. Dia yang Maha Hebat yang menjadikan diri kita hebat.Jika kita niat untuk buat baik, Dia akan balas dengan kebaikan. InsyaAllah #3 Jangan terlalu rasa bersalah, ia akan melemahkan 'energy' kita. Taubat dan perbaiki kesilapan. #4 Kita tahu dunia ini tempat ujian, markahnya nanti di Padang Mahsyar. InsyaAllah, kita akan tenang kerana sentiasa ingat untuk mengumpul banyak bekalan untuk dibawa pulang ke tempat abadi. #5 Dunia bukan tempat berlumba, tetapi untuk melakukan yang terbaik. Bukan untuk fokus dicakap orang baik, tetapi perlu menjadi orang yang baik. Bukan sebab hendak tunjuk hebat tapi ia ibadah. Sentiasa periksa ketulusan dan keikhlasan hati. #6 Maksimakan ikhtiar. Atur strategi dan taub

18.11.2011 Malam Berinai

Salam, Pada malam selepas majlis pernikahan, berlangsungnya majlis malam berinai. Ia kebudayaan Bajau Sama Kota Belud iaitu juga dipanggil malam 'mandi badak', maksudnya menepung tawar dan berinai agar menaikkan seri pengantin untuk bersanding keesokan hari. Ia berlangsung selepas Solat Isya'. Inilah pakaian suku kaum Bajau Sama di Kota Belud. Yg atas kepala dipanggil Serimpak. Berat ni!! My lovely mum 'menepung tawar' My captain, mengantuk ka tu? The little girl tu Nea n Wiwin, drg sporting sgt.. My Grandma My lovely dad Majlis diteruskan dengan acara kebudayaan iaitu Gambus dan bertitik, sampai jam 2pagi acara ni selesai.

Jalan-jalan di Pekan Ayer Hitam, Batu Pahat

Berkesempatan berjalan-jalan di Pekan Ayer Hitam, Batu Pahat, Johor..BEST..!!!banyaknya anak-anak patung jual di sini. Murah pula tu, memang teruja la tgk barang2 kiut-miut yang dijual. Sesuai dengan cita rasa aku, yang sukakan barang2 yang kiut khususnya kaler pink..^^, umur:28 th beb...beli la juga patung bantal tu untuk dua orang adik yang sentiasa menantikan buah tangan dari kakak mereka ni. Selain tu, beli kerepek dan pelbagai perencah masakan di sini. Thanks a lot to, adik ain yang sudi bawa akak jalan2 kat cni. Next time, pasti tempat ni akan ku kunjungi lagi... Jom kita tgk2 gambar..!! ~fs~ 24 April 2010