Salam Aidilfitri dan Salam Ceria..
Aku minat buat kek..
Hanya belajar sendiri2 di rumah..tgk buku2 resipi..tanya kawan2..dll..
Selalunya buat kek hari jadi untuk ibu bapa, adik2 dan kawan2..anniversary my parent (20 Disember) dan banyak lagi acara2 lain yang sewaktu dengannya..dengan itu, adalah juga sedara mara yang menempah kek yang tidak seberapa..
Baru2 ini (bulan posa 1430h), ada kursus bakeri, pastri dan kek di KK..aku pun curi2 masa sedikit untuk menghadiri kursus ini..eh, bukan sedikit masa tau, banyak masa..5 hari..huh,minta cuti awal la 2 minggu sebelum hari raya..rupanya pegi berkursus buat kek..tidak kena mengena dengan tesis aku..hanya kerana minat..(sori boss.., bila balik Malaysia nanti saya buatkan kek..:-)
So, banyak manfaat yang diperolehi daripada kursus ini..selama ini aku buat kek, guna tepung yang tidak sesuai..manalah tahu kan..ingatkan tepung gandum ni semuanya sama..Chef cakap tepung yang aku guna selama ni hanya bleh guna untuk goreng kuih pisang..jangan guna tepung cap rama2 ka,cap kumbang ka,cap belalang ka..gunalah..SUPERFINE FLOUR!!!ada jual di 'Bake with me', jalan Lintas, Kota Kinabalu..
ops..Chef yang mengajar adalah Chef Sazali Ismail (Chef Selebriti Malaysia) dan Chef Noordin (pernah bertugas di Istana Sultan Brunei)..rasa sangat teruja dan bertuah la kerana berkesempatan belajar teknik2 membuat kek, pastri dan roti dengan mereka..
Aku dan Kek tidak boleh dipisahkan..maanfaatkan hobi anda dengan membuat pelbagai transformasi pada kek tersebut.."Farra's Cake House"~fs~
Aku minat buat kek..
Hanya belajar sendiri2 di rumah..tgk buku2 resipi..tanya kawan2..dll..
Selalunya buat kek hari jadi untuk ibu bapa, adik2 dan kawan2..anniversary my parent (20 Disember) dan banyak lagi acara2 lain yang sewaktu dengannya..dengan itu, adalah juga sedara mara yang menempah kek yang tidak seberapa..
Baru2 ini (bulan posa 1430h), ada kursus bakeri, pastri dan kek di KK..aku pun curi2 masa sedikit untuk menghadiri kursus ini..eh, bukan sedikit masa tau, banyak masa..5 hari..huh,minta cuti awal la 2 minggu sebelum hari raya..rupanya pegi berkursus buat kek..tidak kena mengena dengan tesis aku..hanya kerana minat..(sori boss.., bila balik Malaysia nanti saya buatkan kek..:-)
So, banyak manfaat yang diperolehi daripada kursus ini..selama ini aku buat kek, guna tepung yang tidak sesuai..manalah tahu kan..ingatkan tepung gandum ni semuanya sama..Chef cakap tepung yang aku guna selama ni hanya bleh guna untuk goreng kuih pisang..jangan guna tepung cap rama2 ka,cap kumbang ka,cap belalang ka..gunalah..SUPERFINE FLOUR!!!ada jual di 'Bake with me', jalan Lintas, Kota Kinabalu..
ops..Chef yang mengajar adalah Chef Sazali Ismail (Chef Selebriti Malaysia) dan Chef Noordin (pernah bertugas di Istana Sultan Brunei)..rasa sangat teruja dan bertuah la kerana berkesempatan belajar teknik2 membuat kek, pastri dan roti dengan mereka..
Comments